Prije tri godine bio u zatvoru, sada na putu da postane predsjednik Brazila
Foto: Reuters

Prije tri godine bio u zatvoru, sada na putu da postane predsjednik Brazila

Prije tri godine Luiz Inacio Lula da Silva čamio je u zatvorskoj ćeliji.

Bivši brazilski predsjednik, koji je na čelu zemlje bio od 2003. do 2010, služio je dvanaestogodišnju kaznu zatvora zbog korupcije. Izgledalo je da mu je politička karijera gotova.

Međutim, pušten je iz zatvora 2019. nakon što je sud odlučio da je sudija koji je predsjedao njegovim suđenjem bio pristrasan i sada je samo na korak od jednog od najneočekivanijih političkih povrataka u skorašnjoj istoriji.

Izgleda da će Lula, kako ga zovu, opet biti predsjednik. Pitanje, sudeći po anketama, nije hoće li pobediti sadašnjeg predsjednika, krajnjeg desničara Žaira Bolsonara, nego kada.

Nedavne ankete pokazale su da bi Lula mogao dobije oko 45 posto glasova, a Bolsonaro 35, čime bi Lula bio vrlo blizu pobjedi u prvom krugu izbora u nedelju. Ako nijedan kandidat ne dobije više od 50 posto glasova, prva dva kandidata idu u drugi krug 30. oktobra.

Povratak na vlast Lula bi mogao da zahvali ne samo svojoj borbenosti i populističkom šarmu, zbog čega ga je bivši američki predsjednik Barak Obama jednom nazvao ”najpopularnijim predsjednikom na Zemlji”, nego i sve većoj zabrinutosti građana zbog širenja nejednakosti, što je dovelo do novog talasa uspona ljevičara na vlast u Latinskoj Americi zadnjih godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.