MVP personama non grata proglasilo šest ruskih diplomata

MVP personama non grata proglasilo šest ruskih diplomata

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) proglasilo je šest diplomata Ambasade Ruske Federacije akreditovanih u Crnoj Gori personama non grata.

To je učinjeno zbog aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i odnosima međusobnog uvažavanja i poštovanja dvije države.

Podsjećamo, jedan od dvojice osumnjičenih crnogorskih državljana u velikoj akciji Agencije za nacionalnu bezbjednost, koja se sprovodi u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, zbog sumnji da su sarađivali sa ruskom tajnom službom, jutros je priveden dugogodišnji diplomata Ministarstva vanjskih poslova Radomir Sekulović.

On je u vrijeme državne zajednice Srbija i Crna Gora bio je i portparol Ministarstva vanjskih poslova. Sa tog mjesta ga je smijenio tadašnji ministar vanjskih poslova Dragiša Burzan, ali je Sekulović ostao da radi u ovom resoru.

Prema navodima M portala, Sekulovićeva supruga Kesech Adam Sekulović je kandidatkinja za odbornicu na podgoričkoj listi Građanskog pokreta URA, partije odlazećeg premijera Dritana Abazovića, koju predvodi Luka Rakčević.

U akciji Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), koja je koordinisana sa crnogorskim međunarodnim partnerima, a po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), vodi se istraga protiv više osoba u Podgorici zbog sumnje da su sarađivali saruskom tajnom službom.

Kako saznaje Pobjeda, riječ je o dva crnogorska državljanina, šest ruskih diplomata i tridesetak ruskih državljana koji imaju privremeni boravak u Crnoj Gori.

"Na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva, a po naredbi Višeg suda u Podgoricu, policija vrši pretresanje stanova i drugih prostorija više građana, zbog osnovane sumnje da su učinjena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i špijunaža. Za sada niko nije lišen slobode ", kazao je za Pobjedu Vukas Radonjić, specijalni državni tužilac i portparol SDT-a.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.