Đukanovićev kabinet: Predsjednici odbora krše sopstveni poslovnik, strah ih je rasprave na plenumu

Đukanovićev kabinet: Predsjednici odbora krše sopstveni poslovnik, strah ih je rasprave na plenumu

Namjera većine od 30. avgusta 2020. godine, da se onemogući rasprava u Skupštini o Predlogu odluke za skraćenje mandata Skupštine Crne Gore danas je dobila svoj jasan izraz na njenim radnim tijelima – Odboru za zakonodavstvo i Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, saopšteno je iz kabineta predsjednika države Mila Đukanovića.

"Kršeći odredbe sopstvenog Poslovnika predsjednici odbora uz pomoć većine članova odbora i unaprijed pripremljenog mišljenja službe, koje ne zavrjeđuje komentar, jasno su iskazali strah da se u Skupštini, na sjednici zakazanoj za 30. septembar raspravlja o Predlogu odluke Predsjednika Crne Gore. Jasan strah od onog što predstoji i neumitno ih čeka na kraju puta – prijevremeni parlamentarni izbori koji će dovesti do stabilnosti društva i izbora Vlade u punom kapacitetu", poručili su oni.

Odredba člana 67 stav 1 Poslovnika Skupštine, kako dodaju, eksplicitno propisuje da u radu odbora učestvuju predstavnici predlagača akta i podnosioci amandmana na predlog akta koji se na sjednici razmatra, te da se u protivnom, razmatranje predloga akta odlaže. 

"Pozivajući se na činjenicu da je Predsjednik Crne Gore inokosni organ, te da savjetnici ne mogu da donose odluke u njegovo ime zaboravili su i nadležnost odbora i Poslovnik. Unaprijed instruirani i usaglašeni stavovi predsjednika i većine članova ova dva Skupštinska odbora, nesuvisla obrazloženja i gotovo opipljiva nervoza, po zadatku prisutne većine, koja baštini metode opstrukcije kao svoj osnovni i jedini način djelovanja, ne mogu pobjeći od istine", istakli su oni.

Predsjednik Crne Gore je, dalje poručuju, predlagač Odluke o skraćenju mandata Skupštine. 

"Poštujući određenja Poslovnika Skupštine da raspravi na odborima mogu prisustvovati ovlašćeni predstavnici predlagača, Predsjednik je ovlastio svoje predstavnike koji će na sjednici odbora prisustvovati i učestvovati u radu kao predstavnici predlagača akta. Onemogućavanje ovlašćenih predstavnika Predsjednika Crne Gore da iznesu argumente na skupštinskim odborima je providno politikanstvo koje je očekivano u atmosferi kontinuiteta uzurpacije nadležnosti najvažnijih državnih organa", zaključili su oni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.