Vojinović: Gimnazije će vjerovatno imati vjerske predmete

Vojinović: Gimnazije će vjerovatno imati vjerske predmete

Vlada je usvojila informaciju o finansiranju dvije privatne srednje vjerske škole, „Sveti Sava“ iz Podgorice i Gimnazija ,,Mitropolit Sava hadži Kosanović“ iz Nikšića. Mišljenja su izuzeli ministar odbrane u tehničkom mandatu Raško Konjević i ministar vanjskih poslova u tehničkom mandatu Ranko Krivokapić.

Ministar prosvjete u tehničkom mandatu Miomir Vojinović je tražio na posljednoj sjednici Vlade da se raspravlja o njihovom finansiranju. Prema dokumentima u koje je Pobjeda imala uvid, ministar Vojinović je tražio po 450.000 za svaku školu – 900.000 ukupno.

Ministar prosvjete u tehničkom mandatu Miomir Vojinović kazao je na današnjoj sjednici da škole posjeduju lincencu izdatu od prethodnog ministarstva, te da nema razloga da se danas ne izjasne u tom pravcu.

Ministar odbrane u tehničkom mandatu Raško Konjević je kazao da misli da nije dobro kad za isti propis imamo različit propis.

Kaže da je država imala iskustva s vjerskim školama i tokom 2018. je usvojena informacija o finansiranju Medrese.

"Računam da smo takvu proceduru trebali da primijenimo i u ovom slučaju. Ono što ja vidim kao razliku u proceduri, koja nije zanemarljiva, to je da u materijalu koji je dostavljen ne vidim odluku Nacionalnog savjeta za obrazovanje. Vidim u materijalu da ćemo imati vjersku školu koja će primjenjivati opšti javni program. Ako je to tako ne vidim zašto bi se finansirala", kazao je Konjević.

Kako dodaje, materija je osjetljiva i ne misli da imamo potrebu da pravimo razliku među vjerskim školama.

Vojinović tvrdi da nema nikakvog različitog pristupa.

Kaže da je Medresa svoj program inovirala s devet novih predmeta, zbog toga je morala da prođe proceduru preko Nacionalnog savjeta.

Ministar vanjskih poslova u tehničkom mandatu Ranko Krivokapić kaže da je osnivač škole konstantno protiv nacionalnih interesa Crne Gore.

Kako je istakao, do skoro nepriznata organizacija osniva škole, a prihvataju na obrazovni program, "taman kao što ste vi i DF prihvatili NATO".

Kaže da nijedna sekularna država ne daje toliki novac za vjerske škole, a istovremeno skida s budžeta 16 škola i vrtića.

Prema riječima Krivokapića, Ustav striktno odvaja vjerske ustanove od države.

"Ali i neki drugi zulumi su se završili, pa će i ovaj", kazao je Krivokapić.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kaže da se stalno vraćamo na iste teme, te da konstantno postoji potreba da se nešto obesmisli.

Konjević je pitao da li će ove dvije škole imati vjerske predmete.

"Vjerovatno hoće" odgovorio je Vojinović.

Konjević je ukazao da je Vojinović kazao da su dvije škole prihvatile nacionalni javni program, te dodao da u nacionalnim javnim programima nema vjerskih predmeta.

"Ne može biti da je prihvaćen nacionalni program, a da će škole imati vjerske predmete, jer u nacionalnom programu koji prihvataju škole nema vjerskih predmeta. Medresa ima vjerske predmete, ali je morala ići na Nacionalni savjeT",  istakao je Konjević.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.