Crna Gora lider u regionu na planu implementacije projekata smanjenja rizika od katastrofa
Foto: MUP

Crna Gora lider u regionu na planu implementacije projekata smanjenja rizika od katastrofa

Crna Gora lider je u regionu na planu usvajanja i sprovođenja strateškog okvira, prikupljanja informacija i implementacije projekata u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, poručeno je sa sastanka ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića sa šefom Kancelarije Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od katastrofa (UNDRR), Oktavianom Bivolom.

Sastanak je bio prilika da ministar Adžić podsjeti na aktivnosti koje je MUP-ov direktorat za zaštitu i spašavanje u prethodnom periodu sprovodio u cilju unapređenja kapaciteta i sticanja novih znanja u ovoj oblasti, imajući u vidu različite rizike od katastrofa, poput požara, poplava i zemljotresa.

On je pohvalio napore međunarodnih partnera, a naročito UN-a u pružanju podrške i pomoći Crnoj Gori kako bi se sistem razvijao i strateški i tehnički ojačao da pruži adekvatan odgovor na rizike u različitim situacijama. Ministar je poručio da fokus dalje saradnje treba kontinuirano usmjeravati na oblast preventive i razmjene znanja i iskustava, te da je pomoć i podrška UN od naročitog značaja za Crnu Goru i njenu sigurnost.

Bivol je pohvalio izuzetne rezultate Crne Gore na planu usvajanja strateškog okvira, izrade baze podataka te saradnje u okviru različitih inicijativa u okviru UN-a, Mehanizma za civilnu zaštitu EU i Sendai okvira.

"Na sastanku je naročito pohvaljena proaktivnost i ažurnost Crne Gore koja je među 14 zemalja evropskog regiona prva podnijela izvještaj o sprovođenju Nacionalnog plana u ovoj oblasti. Crna Gora stoga, kako je poručeno na sastanku, služi kao pozitivan primjer i kao takva može prenijeti iskustva i znanja drugim zemljama u regionu", saopšteno je iz MUP-a.

Sastanak je bio prilika i da se razgovara o novim inicijativama koje se odnose na izgradnju kapaciteta za odgovore na rizike na lokalnom nivou, izradu novog strateškog dokumenta te unapređenje baze podataka i umrežavanje sa zemljama regiona i Evrope u cilju razmjene znanja i iskustava.

Sastanak kojem su pored ministra i šefa UNDRRA-a prisustvovali i direktor Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović i zamjenik šefa UNDRR-a Sebastien Pencini bio je prilika da se razmjene mišljenja uoči početka Drugog konsolidacionog sastanka o odgovoru na rizike od katastrofa koji se održava u Budvi. Konsolidacioni sastanak okupiće eksperte u ovoj oblasti a od naročitog je značaja za odgovore na pitanja iz pregovaračkog Poglavlja 51.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.