Sajber napadi upozorenje da se mora ulagati u odbranu
Ilustracija

"Hakeri koji imaju podršku države imaju tendencije da napadaju tokom političkih aktivnih ciklusa"

Sajber napadi upozorenje da se mora ulagati u odbranu

Niz nedavnih sajber-napada koje su sponzorisale države naveo je američke vladine agencije da unaprijede svoje protokole i savjete o sajber bezbednosti, stvarajući pritisak na kompanije iz privatnog sektora da ojačaju svoju odbranu ili rizikuju potencijalno razorne hakerske napade, piše u članku na sajtu "news.bloomberglaw.com".

Jačanje sajber-bezbjednosti važnije je nego ikad na polovini mandata vlasti u SAD, jer hakeri koje podržavaju države imaju tendenciju da pojačaju napade širom svijeta na kritične sisteme tokom politički aktivnih ciklusa, kažu zagovornici sajber bezbjednosti, prenosi "news.bloomberglaw.com". 

"Ruska invazija na Ukrajinu u februaru takođe je praćena povećanjem napada koje podržava Rusija na ciljeve u zapadnim zemljama. Mnogim kompanijama u industrijama kao što su zdravstvena zaštita i proizvodnja nedostaje sofisticirana sajber zaštita ali sada preduzimanje proaktivnih koraka može pomoći u sprečavanju kršenja sigurnosti i skupih sudskih sporova u budućnosti, kažu advokati", piše "news.bloomberglaw.com". 

Kompanije bi trebalo da automatizuju testiranje prijetnji na mreži nakon operacija od strane hakera povezanih sa Iranom koji ciljaju kritičnu infrastrukturu SAD, upozorila je Agencija za sajber bezbjednost i infrastrukturnu bezbjednost 14. septembra.

Savjetodavni izvještaj te agencije poklopio se sa američkom optužnicom protiv trojice iranskih državljana okrivljenih za hakovanje i reketiranje dobavljača električne energije i građevinske kompanije koja radi na infrastrukturnim projektima.

"Napadi koji su ciljali računarske sisteme - a koje su navodno sproveli Iran i Rusija - poslednjih nedjelja takođe su pogodili saveznike u NATO-u, uključujući Crnu Goru i Albaniju", piše u članku na sajtu "news.bloomberglaw.com". 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.