Britanska centralna banka hitno intervenisala da spriječi ekonomsku krizu: Funta pada neviđenom brzinom
Ilustracija

Britanska centralna banka hitno intervenisala da spriječi ekonomsku krizu: Funta pada neviđenom brzinom

Britanska centralna banka preduzela je hitne mjere radi stabilizacije domaćeg finansijskog tržišta kako bi se ijzbegla kriza na širem ekonomskom planu.

Prethodno je vlada u Londonu na čelu sa novom premijerkom Liz Tras prestravila investitore programom smanjenja poreza koje ne bi bilo nadoknađeno iz drugih izvora, usled čega je funta dramatično izgubila na vrijednosti, a državni dug se uvećao.

Banka Engleske je upozorila da urušavanje povjerenja u ekonomiju predstavlja “opipljivi rizik za finansijsku stabilnost Velike Britanije“, a Međunarodni monetarni fond pribjegao je rijetko korišćenoj mjeri – pozvao je Grupu sedam (G7) najrazvijenih ekonomija svijeta da odustane od nacionalnih planova smanjivanja poreza i dodatnih zaduživanja da se pokriju troškovi.

Britanska centralna banka je saopštila da će u naredne dvije sedmice otkupiti dugoročne državne obveznice, a mjere su usmjerena na dugoročne vladine zajmove.

Premijerka Liz Tras je najavila program ekonomske stimulacije koji uključuje plan od 45 milijardi funti smanjenja poreskih i to bez ikakvih ograničenja za trošenje.

Planom je obuhvaćena zaštita domaćinstava i privrednika od posljedica poskupljenja energenata.

Ove mjere su zabrinule investitore zbog mogućnosti uvećanja državnog duga i razmahivanja inflacije koja je već sada na godišnjem nivou od 9,9 odsto – najveća za 40 godina.

Po objavljivanju novih mjera, britanska funta je u ponedeljak pala na rekordno nisku vrijednost u odnosu na dolar.

Prinosi na desetogodišnje vladine obveznice porasli su ove godine za 325 odsto, što dramatično poskupljuje nastojanja vlade da se zadužuje u cilju ostvarenja svoje politike.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.