Brđanin na završnoj Konferenciji zajedničkog regionalnog programa EU i SE
Foto: Uprava policije/Twitter

Brđanin na završnoj Konferenciji zajedničkog regionalnog programa EU i SE

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin je prisustvovao završnoj Konferenciji zajedničkog regionalnog programa Evropske Unije i Savjeta Evrope ”Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku – faza II“, a koja je, istakao je ovom prilikom Brđanin, još jedna potvrda snažne podrške Evropske unije i Savjeta Evrope u jačanju kapaciteta crnogorske policije i snaženju regionalne saradnje kao ključnog preduslova za brži napredak na integracijskom putu.

Ne umanjujući značaj ostalih projekata koji su realizovani u okviru faze Horizontalnog programa za Zapadni Balkan i Tursku, direktor Brđanin je naglasio da je projekat

“Dalje unapređenje zaštite ljudskih prava pritvorenih i zatvorenih lica u Crnoj Gori”, tokom svih godina sprovođenja, pokazao fleksibilnost pri izmjenama inicijalnih planova i spremnost da se aktivnosti sprovedu na način koji najbolje odgovara potrebama Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije u datom trenutku.

Uprava policije ulaže velike napore da kroz reformski proces uspostavi jak i održiv sistem, čiji je cilj jačanje preventivnog i represivnog odgovora na sve oblike kriminala, te je evidentno da su rezultati trogodišnjeg rada kroz fazu 2 Horizontalnog programa Evropske unije i Savjeta Evrope, doprinijeli unapređenju cjelokupnih kapaciteta Uprave policije i osnaživanju policijsko-tužilačke saradnje.

U projektu “Dalje unapređenje zaštite ljudskih prava pritvorenih i zatvorenih lica u Crnoj Gori”, u intenzivnoj saradnji sa projektnim timom Savjeta Evrope, uz koordinaciju Kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici, postignuti su mjerljivi rezultati u pravcu dostizanja CPT standarda i kontinuiranog sprovođenja CPT preporuka.

U dijelu poštovanja ljudskih prava, posebno je naglašen značaj instrukcija koje su izrađene u okviru pomenutog projekta, čime je obezbijeđeno poštovanje svih procesnih prava zadržanih i pritvorenih lica.

Veoma važan segment u dijelu jačanja kapaciteta Uprave policije, predstavljaju izrađeni nastavni planovi i programi stručnog usavršavanja policijskih službenika Sektora policije posebne namjene i pripadnika interventnih jedinica centara bezbjednosti, na temu prevencije zlostavljanja.

Posebnu vrijednost u cilju obezbjeđenja održivosti internih kapaciteta, predstavlja činjenica da se navedene obuke sprovode od strane tima trenera koji dolaze iz crnogorskih institucija, a koji su obučeni od strane eksperata Savjeta Evrope.

Pozitivan uticaj realizovanih aktivnosti ogleda se i kroz podatak da od početka sprovođenja pomenutih obuka nije zaprimljena niti jedna prijava prekomjerne upotrebe sile protiv službenika koji su pohađali ove obuke.

Ne manje važan rezultat postignut kombinacijom ekspertize Savjeta Evrope i internih kapaciteta Uprave policije je aplikacija za elektronsko izvještavanje o upotrebi sredstava prinude, kojom se ukida ručno pisanje izvještaja. U tu svrhu, realizovan je određen broj obuka srednjeg rukovodnog kadra, u namjeri da se navedeni tip obuke nastavi i ubuduće.

Imajući u vidu navedeno, direktor Brđanin je u svom izlaganju prilikom ovog događaja, posebno naglasio da su sve dosadašnje aktivnosti sprovođene u saradnji sa Kancelarijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, odnosno Nacionalnim preventivnim mehanizmom, kao ključnim nacionalnim nadzornim tijelom, čime je obezbijeđeno poštovanje preporuka Zaštitnika i osnažena međuinstitucionalna saradnja, a sve u cilju dostizanja standarda EU u oblasti poštovanja ljudskih prava.

Na kraju obraćanja Brđanin je izrazio zahvalnost Programskoj kancelariji Savjeta Evrope na podršci koju pruža Upravi policije u svim segmentima rada, kao i na prepoznavanju potreba crnogorske policije, što uveliko doprinosi ostvarivanju ciljeva u dijelu sprovođenja reformskih procesa i postizanju konkretnih rezultata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.