Curenje gasovoda Sjeverni tok na dnu Baltičkog mora zagađuje kao trećina Danske
Ilustracija

Curenje gasovoda Sjeverni tok na dnu Baltičkog mora zagađuje kao trećina Danske

Curenje gasovoda Sjeverni tok koji pumpa ogromne količine prirodnog gasa po dnu Baltičkog mora moglo bi da emituje zagađenje ravno jednoj trećini ukupne godišnje emisije gasova staklene bašte u Danskoj, upozorio je šef danske Agencije za energetiku Kristofer Bocau.

Bocau je izjavio da curenje gasa iz gasovoda Sjeverni tok 1 i 2 približno dostiže 32 odsto godišnje danske emisije ugljen-dioksida. Danska emisija CO2 2020. godine računa se da je bila 45 miliona tona.

“Sve dok ima gasa u gasovodu, opasno je biti tamo“, rekao je Botcauv. Nije rekao kada će tamo moći da se zaroni i da se vidi u kakvom su stanju cijevi, za koje je rekao da su napravljene od čelika debljine 12 santimetara i da su obložene betonom.

Cjevovodi leže relativno plitko na morskom dnu, na 70 do 90 metara dubine, odakle gas kulja i izbija na površinu.

Seizmolozi su u utorak rekli da su u Baltičkom moru registrovane eksplozije i da je potom otkriveno neobično curenje dva podmorska gasovoda.

Sumnja se na sabotažu, a neki evropski zvaničnici i stručnjaci za energetiku kažu da je Rusija vjerovatno kriva jer ima direktne koristi od viših cijena energije i ekonomske zabrinutosti širom Evrope. Moskva to demantuje.

Curenje iz jedne cijevi Sjevernog toka 1 i iz cijevi Sjevernog toka 2 je unutar danske ekonomske zone, dok je druga cijev Sjevernog toka 1 koja curi, u švedskoj zoni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.