Skupština o rebalansu

Damjanović: Učinićemo sve da isplata plata, penzija i socijalnih davanja bude redovna

Skupština Crne Gore na vanrednoj sjednici raspravlja o rebalansu budžeta za ovu godinu i predlogu za zaduženje. Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je kako očekuje da Skupština usvoji rebalans budžeta.

 Damjanović je ponovio da je rebalans nužan zbog novih rashoda koji su uvećani.

“Odmah da otklonim dilemu ne skidam odgovornost sa sebe i Vlade. Što se tiče Ministarstva finansija kakva god da bude odluka Skupštine oko rebalanasa ja garantujem da ćemo učiniti sve sa ove strane da imamo nesmetanu isplatu svih davanja, odnosno redovnu isplatu zarada, penzija, socijalnih davanja koliko god bi to bila gotovo nemoguća situacija, ako ne izglasamo rebalans”, naveo je Damjanović, prenosi Rtcg.

Podsjetio je da su planiranim budžetom nedostajuća sredstva projektovana na 560 miliona, a rebalansom na oko 755 miliona eura. Deficit je budžetom projektovan na oko 5% sada bi trebalo da bude oko 8%, navodi Damjanović.

Ponovio je da je mnogo veći izazov budžet za 2023. i dodao da je spreman da zajednički sa Skupštinom obavi preliminarne rasprave kako bi se definisali prioriteti.

“Taj budžet neće biti lako sastaviti, a da bude uravnotežen i stabilan”, kazao je Damjanović.

U odlukom o zaduživanju predlaženo je da se Vlada može zadužiti ove godine do 350 miliona eura.

Damjanović se nada jednoglasnoj podršci rebalansu, kako bi svi državni organi funkcionisali nesmetano.

Zatražio je i da se ne predlažu novi zakoni koji bi povećali potrošnju. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.