Ubjedljiva većina u parlementu desničarske koalicije Đorđe Meloni

Ubjedljiva većina u parlementu desničarske koalicije Đorđe Meloni

Italijanska krajnje desna stranka Braća Italije, koju predvodi Đorđa Meloni, osvojila je 26 odsto glasova na izborima, a desničarska koalicija koju predvodi ima ubjedljivu većinu u parlamentu, pokazuju konačni rezultatati izbora koje je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije.

Njen saveznik Mateo Salvini iz Lige osvojio je 8,8 odsto, a Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija 8,1 odsto glasova u donjem domu parlamenta.

Za stranke desnog bloka glasalao je 43,8 odsto birača, što znači da će u donjem, Predstavničkom domu, imati 237 od 400 mjesta, a u Senatu 115 od 200 poslaničkim mjesta.

Demokratska stranka lijevog centra osvojila je 19 osto glasova, pa će sa ekološkom strankom imati 84 mjesta u Predstavničkom domu i 44 u Senatu.

Pokretu Pet zvezdica pripašće 52 mjesta u Predstavničkom domu i 28 u Senatu, a Centristički savez Azone dobiće 21 mjesto u donjem domu i devet u Senatu.

Preostala mjesta dobile su male stranke.

Stranka Braća Italije osnovana je 2012. godine na nasleđu postfašističke stranke Italijanski društveni pokret, ugašene 1990. godine.

Desničari su u kampanji obećavali velika davanja iz budžeta za suzbijanje posledica energetske krize i sniženje poreskih opterećenja, podsjećaju zapadne agencije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.