Hiljade Japanaca na sahrani ubijenog premijera Šinzo Abea
Foto: Reuters

Prisustvuje i 700 stranih zvaničnika

Hiljade Japanaca na sahrani ubijenog premijera Šinzo Abea

Državna sahrana bivšeg japanskog premijera Šinza Abea ubijenog u atentatu počela je u Tokiju dolaskom udovice sa urnom svog supruga na mjesto ceremonije.

Aktuelni japanski premijer Fumio Kišida dočekao je Akie Abe obučenu u crni kimono koja je nosila urnu sa pepelom svog supruga.

Sahrani u areni Nipon Budokan prisustvuje više hiljada japanskih i stranih zvanica.

Već od jutra hiljade običnih Japanaca pristizalo je do arene u centru glavnog grada da polože cvijeće i kratko stanu pred Abeovim portretom postavljenim u šatoru podignutom za tu priliku.

Abe je japanski premijer koji je najduže bio na tom položaju, više od osam i po godina, od 2006. do 2007. i od 2012. do 2020. Bio je najpoznatija japanska politička ličnost u zemlji i u svijetu sa intenzivnom diplomatskom aktivnošću i politikom budžetskog i monetarnog oporavka.

Njegovo ubistvo na predizbornom skupu 8. jula u 68. godini šokiralo je Japan i čitav svijet.

Sahrana Šinza Abea izazvala je, međutim, negodovanja u zemlji. Gnev zbog ogromnih troškova sahrane kojoj će prisustvovati brojne zvanice iz svijeta nadovezao se na negativnu reakciju javnosti na otkrića neugodnih veza vladajuće partije i Abea s vjerskom grupom za koju kritičari tvrde da je kult.

Današnjoj ceremoniji prisustvuje oko 4.300 zvanica među kojima 700 stranih zvaničnika.

Među stranim gostima je i potpredsjednica SAD Kamala Haris, indijski premijer Narendra Modi i njegov australijski kolega Entoni Albaneze, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel. Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić.

Kina sa kojom Japan ima zahladjnele odnose poslala je predstavnika, ali ne člana vlade.

Posle intoniranja nacionalne himne i minuta ćutanja biće održano više govora.

Japanski car Naruhito i njegova supruga Masako nisu prisutni zbog njihovog statusa politički neutralnih simbola, ali prisustvuju drugi članovi carske porodice.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.