Većinu kokaina u Veliku Britaniju dopremaju balkanske grupe
Ilustracija

Većinu kokaina u Veliku Britaniju dopremaju balkanske grupe

Po izvorima iz britanske policije, od rekordnih 11 tona kokaina zaplijenjenih u Velikoj Britaniji prošle godine, većina je najvjerovatnije došla od kriminalnih frakcija sa Balkana, objavio je londonski "Telegraf". Kako se navodi, britanske kriminalne frakcije šalju drogu na britansku obalu iz Južne Amerike, preko Belgije ili Holandije, koje su poslednjih godina postale glavne luke za šverc droge u Evropi.

"Migracije iz Albanije, jedne od najsiromašnijih zemalja u Evropi, omogućile su bandama da se formiraju u ključnim gradovima širom Latinske Amerike i preuzmu mreže šverca kojima je ranije dominirala italijanska mafija. U Južnoj Americi, fragmentacija struktura organizovanog kriminala od mirovnog sporazuma sa gerilcima FARK otvorila je tržište droge, dozvoljavajući albanskim bandama da uđu", piše britanski list.

Ostavljajući po strani tradicionalne italijanske ili meksičke posrednike, kako se navodi, Albanci pregovaraju direktno sa proizvođačima droge.

"Oni sada u osnovi upravljaju čitavim lancem snabdijevanja od Južne Amerike do Evrope. A to donosi jeftiniji, kvalitetniji proizvod zemljama poput Britanije, gdje je upotreba kokaina postala sveprisutna, i to ne više samo među srednjom klasom. Britanska Nacionalna agencija za kriminal kaže da nasilne albanske bande sada dominiraju britanskim podzemljem. Gvajakil u Ekvadoru, ključna tačka isporuke u albanskom lancu, postao je najnoviji epicentar svjetskog nasilja u vezi sa drogom", piše u članku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.