Mandić: Skupština je majka svih institucija, nije teško zaključiti kako će proći predsjednik koji krši Ustav
Andrija Mandić, Foto: Dan

"Dugogodišnja vladavina DPS-a krivac za tešku političku krizu"

Mandić: Skupština je majka svih institucija, nije teško zaključiti kako će proći predsjednik koji krši Ustav

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić još jednom je istakao da je nesumnjivo utvrđeno da u Skupštini Crne Gore postoji jasna većina koja je predložila mandatara i da je predsjednik države Milo Đukanović prekršio Ustav prilikom sprovođenja radnji u procesu izbora nove vlade.

"Zbog toga su svi poslanici parlamentarne većine koja je pobijedila na izborima 30. avgusta 2020. godine potpisali inicijativu za razrješenje Đukanovića i taj proces će ubrzo uslijediti", poručio je Mandić.

On je u intervjuu za "Novosti" naveo da se protivustavno ponašanje predsjednika ne može tolerisati, pogotovo što se radi ne samo o kršenju Ustava nego i krivičnom djelu zloupotrebe službene dužnosti.

"Dakle, predsjednik je funkciju zloupotrijebio da bi ostvario vlastitu i korist svoje politike, a protiv Crne Gore i njenih građana, kršeći Ustav i zakone. To je zabranjeno i kažnjivo. Pravo mjesto za izricanje kazne je Skupština Crne Gore", ističe Mandić.

Naglasio je da su poslanici GP URA potpisali sve što su potpisale i druge stranke parlamentarne većine.

"Potpisima su potvrdili, da je Miodrag Lekić naš kandidat za mandatara i konačno, svi potpisali i u skupštinsku proceduru stavili inicijativu za smjenu Đukanovića zbog kršenja Ustava. Inače, po Ustavu, potpisi za mandatara nijesu obavezni, ali i njih smo priložili Đukanoviću koji to prenebregava, pokušavajući da izazove krizu, misleći da će iz toga izvući neku korist", kaže Mandić.

U Crnoj Gori vlada teška kriza institucija, ne samo u vezi sa Ustavnim sudom, smatra Mandić, a to je rezultat dugogodišnje vladavine DPS.

"Skupština je majka svih drugih vlasti, ona bira Vladu, Ustavni sud, pojedince u sudskom i tužilačkom savjetu i veliki broj drugih organa. Nije teško zaključiti kako će završiti predsjednik koji pokušava da suprotno Ustavu raspusti Skupštinu, a istovremeno njegova ustavna pozicija je takva da raspolaže gotovo samo protokolarnim ovlašćenjima. Situacija sa Đukanovićevim kršenjem Ustava je toliko očigledna da mi nemamo nikakvih dilema šta treba uraditi i kako glasati kada je on u pitanju. Po našem Ustavu jedino parlamentarna većina može skratiti mandat Skupštine. Ova parlamentarna većina neće skraćivati mandat Skupštini, već ima konkretan dogovor da bira novu Vladu, pojača borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, obnavlja urušene državne institucije, i uhvati se ukoštac sa teškim ekonomskim problemima u kojima se nalazi naša zemlja. Nećemo dozvoliti da Đukanović sruši Skupštinu nego ćemo državu od njegovog razornog i protivustavnog ponašanja zaštititi tako što ćemo iskoristiti pravo koje Skupštini Ustav daje i smijeniti predsjednika Crne Gore", kazao je Mandić.

Komentarišući navode da SAD ne žele DF u vlasti, Mandić, ističe da nijedna ozbiljna adresa iz SAD nije to izjavila i tako brutalno se umiješala u unutrašnja pitanja Crne Gore.

"Preko nekih medija plasirana je priča tzv. neimenovanih izvora. Zbog sličnih stvari i raznih režimskih podmetanja, u političkom sporazumu parlamentarne većine zapisali smo i upozorili sve one koji se nalaze izvan stranaka pobjednica izbora da se ne miješaju u naše odnose i unutrašnje stvari. Tim pristupom smo željeli da pošaljemo poruku da se svaka vlada ove zemlje mora praviti u Crnoj Gori i da njene činioce određuju jedino građani glasanjem na izborima, a ne bilo ko drugi. To je osnovni princip demokratije i ne vidim nijedan razlog zašto bismo mi drugačije postupali", zaključio je Mandić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.