Liberalizacija viza za građane Kosova na sastanku radne grupe Evropskog savjeta
Ilustracija

13. oktobra

Liberalizacija viza za građane Kosova na sastanku radne grupe Evropskog savjeta

Pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo biće na dnevnom redu sastanka radne grupe Savjeta Evrope 13. oktobra, potvrdili su diplomatski izbori za Radio Slobodna Evropa. Prema istim izvorima češko predsjedavanje EU već je poslalo pismo državama članicama kao najavu za razgovore na ovu temu.

Radio Slobodna Evropa je ima uvid u taj dokument, koji pokazuje želju Češke da sve zemlje članice EU postignu interni konsenzus za podršku liberalizaciji viznog režima za Kosovo.

"Pošto češko predsjedništvo smatra da su razlozi u vezi sa spoljnom politikom za liberalizaciju viznog režima za Kosovo ubjedljivi, ono se nada da će sve zemlje članice EU postići unutrašnji politički dogovor o ovom pitanju", navodi se u tom dokumentu.

Češko predsjedništvo pominje liberalizaciju viza za Kosovo kao primjer kako EU može da poveća kredibilitet u regionu.

"Liberalizacija viza je ključni element u procesu integracije Kosova u EU, koji već odavno kasni. Kosovo je jedina država na Zapadnom Balkanu (i jedna od rijetkih zemalja u Evropi) koja još uvjek nije obezbijedila bezvizni režim sa EU. Ova činjenica ima značajan negativan uticaj na atmosferu u zemlji i na stavove građana Kosova po pitanju ispravnosti i kredibiliteta EU", navodi se u pismu.

Češko predsjedništvo EU navodi da očekuje od Evropske komisije da potvrdi pozitivno mišljenje o liberalizaciji viznog režima za Kosovo.

"Češko predsjedništvo je u bliskom kontaktu sa Evropskom komisijom. Dogovorili smo tehničko ažuriranje mape puta za liberalizaciju viznog režima koje bi obuhvatilo period od izvještaja objavljenog 2018. godine. Ovo tehničko ažuriranje trebalo bi da bude predstavljeno radnoj grupi za vize u oktobru", navodi se u pismu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.