Danas počinje HPV vakcinacija djevojčica, Joksimović: Ovo je veliki dan za Crnu Goru

U domovima zdravlja

Danas počinje HPV vakcinacija djevojčica, Joksimović: Ovo je veliki dan za Crnu Goru

Vakcinacija protiv HPV infekcija u Crnoj Gori počinje danas, a ovu vakcinu će primiti djevojčice uzrasta devet godina.

Prema riječima doktora Instituta za javno zdravlje Milka Joksimovića, obezbijeđene su količine HPV vakcina koje pokrivaju nešto više od 40 odsto potreba za prvom dozom u ciljnoj grupi djevojčica, za prvih par mjeseci vakcinacije.

U  primarnu grupu spadaju djevojčice koje pohađaju IV razred osnovne škole i neophodno je da prvu dozu vakcine prime u periodu nakon devetog i prije 10. rođendana, a vakcinacija će se obavljati u domovima zdravlja na potpuno isti način kao što se daju sve vakcine predviđene redovnim kalendarom vakcinacije.

“Dakle, sprovodiće je izabrani pedijatar i pedijatrijska sestra”, pojasnio je Joksimović u ranijem razgovoru za Portal Analtika.

Podsjetimo, HPV vakcina je zapravo vakcina "protiv raka" i to u prvom redu protiv raka grlića materice, koji se vakcinacijom može spriječiti u devet od 10 slučajeva ovog tipa kancera.

Više o HPV vakcini i vakcinaciji pročitajte ovdje.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.