Mihailo: Mihailo: Crkvena imovina mora biti vraćena u državno vlasništvo, Crna Gora napadnuta spolja i iznutra

CPC uputila apel za potpisivanje peticije

Mihailo: Mihailo: Crkvena imovina mora biti vraćena u državno vlasništvo, Crna Gora napadnuta spolja i iznutra

Crnogorska pravoslavna crkva pokrenula je kampanju potpisivanja peticije kojom se zahtijeva ispravljanje istorijske nepravde učinjene crnogorskom narodu i državi nakon nasilne aneksije i otimanja naših svetilišta i kulturnog blaga od strane Srbije i srpske crkve 2018. godine.

Naša domovina Crna Gora napadnuta je spolja i iznutra. Crkvena imovina mora biti ponovo vraćena u državno vlasništvo, a Crnogorskoj crkvi vraćen status domicilne crkve sa svim konsekvencama koje iz toga proishode, kazao je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo.

Iz Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) uputili su apel za potpisivanje peticije kojom, kako su kazali, građani Crne Gore i vjernici CPC traže od državnih organa da omoguće CPC u državi Crnoj Gori, da “ponese svoj krst kao nasljednica crkve, koja je u Ustavu kraljevine Crne Gore iz 1905. godine, članom 40, imenovana i statusno definisana rečenicom “Crnogorska je crkva autokefalna”, i da se nezakonito upisane crnogorske crkve, manastiri, kulturna dobra i crkveno zemljište u vlasništvo Srpske crkve, odnosno, Srbije, ponovo upišu u vlasništvo države Crne Gore”.

Jer je, kako su naveli, kralj Aleksandar Karađorđević dekretom, 17. juna 1920. godine, protivustavno ukinuo Crnogorsku crkvu, a Crna Gora do danas nije se koristila pravom da Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi povrati status domicilne crkve.

Mitropolit CPC Mihailo kazao je da će peticiju proslijediti nadležnim međunarodnim i domaćim institucijama i javno i masovno manifestovati zahtjeve iz peticije na cijelom crnogorskoj teritoriji.

“Naša domovina Crna Gora napadnuta je spolja i iznutra. Odriče joj se pravo da bude država, Crnogorcima nacionalni iskaz a Crnogorska pravoslavna crkva je raspeta. Vlasti zakonima koji prkose moralu i pravdi podupiru strane interese. Ozakonili su Crnu Goru kao koloniju čiji se pravni akti pišu u drugim državama, a njena politika usaglašava sa interesima nekih zemalja iz okruženja”, istakao je mitropolit CPC.

Prema njegovim riječiima, država silom nasrće protiv svih koji, naglašava mitropolit Mihailo, stameno stoje na braniku domovine i čuvaju njenu slobodu.

“Na nedavnim mirnim građanskim protestima na Cetinju i u Nikšiću nasrnula je na učesnike, na način da je im je dovela u pitanje i živote. Okosnica takve politike je Srpska crkva kojoj su sve naše crkve, manastiri koje su gradili naši preci i pokretna i nepokretna crkvena imovina nezakonito upisani u vlasništvo. Koristi ih, da s katedre i oltara njeno sveštenstvo raspiruje mržnju protiv Crnogoraca, manjinskih naroda, pripadnika drugih vjera i Crne Gore. Manastire je pretvorila u kasarne a novcem od prodaje crkvenoga zemljišta finasira politiku kojom priziva zlo i prijeti građanskom miru”, poručuje mitropolit CPC.

Zato, kazao je, apeluje na sve građane Crne Gore, u zemlji i inostranstvu, bez razlike na vjeru i naciju, prije, dodaje, nego bude kasno, da “ustanu u odbranu temeljnih vrijednosti civilizacije i građanskoga mira, koji su ugroženi združenim djelovanjem crnogorske Vlade i Srpske crkve”.

Izvor: CDM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.