Kaluđerović o govoru Abazovića na GS UN: To nije predizborni skup, ni mjesto za samohvalisanje, neozbiljno je govoriti 'iz glave' i na 'improvizovanom' engleskom

Kaluđerović o govoru Abazovića na GS UN: To nije predizborni skup, ni mjesto za samohvalisanje, neozbiljno je govoriti 'iz glave' i na 'improvizovanom' engleskom

Crnogorski diplomata Nebojša Kaluđerović prisustvovao je čak 22 zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Nekadašnji ministar vanjskih poslova naše države i ambasador u SAD i UN ocjenjuje u analizi za Antenu M da je Dritan Abazović ostavio loš utisak na Generalnoj skupštini, jer je njegov govor bio uglavnom nejasan, imrovizovan, samohvalisav i frazerski, a uz sve to i saopšten na “improvizovanom” engleskom.

Kaluđerović naglašava da se u Njujorku još jednom vidjela impresioniranost odlazećeg premijera Crne Gore predsjednikom Srbije. Ilustruje to Abazovićevom najavom skorog pristupanja Crne Gore Otvorenom Balkanu, izrečenom istog dana kada glavni promoter te regionalne inicijative, Aleksandar Vučić potpisuje sporazum o koordinisanju vanjskopolitičkih aktivnosti sa Rusijom. On ironično primjećuje kako to “treba da se shvati kao dodatni argument za Otvoreni Balkan” , te da to “ide baš lijepo sa našom usaglašenošću vanjske politike sa EU”.

Abazovićev nastup u UN neprimjerena improvizacija

Nebojša Kaluđerović ocjenjuje da odlazeći premijer jednostavno nije shvatio gdje se nalazi i kakvo je obraćanje prikladno Generalnoj skupštini UN. Dodaje kako ovonije prvi slučaj da Abazović precjenjuje sebe. I govor u UN-u bio jeviše po principu “hvalite me usta moja”, nego onakav kakav bi u ovoj međunarodnoj instituciji, pred plejadom svjetskih lidera, zaista smio i trebalo da bude.

– Zasijedanje Generalne skupštine je veoma značajan događaj, sigurno jedan od najvažnijih na svjetskoj agendi, gdje se svake godine okupe lideri zemalja članica da razmijene mišljenja o najvažnijim pitanjima u svijetu. To nijesu predizborni skupovi, već forumi za ozbiljan nastup u vidu sublimacije vanjske i ukupne politike zemalja članica. U izlaganju našeg tehničkom premijera Dritana Abazovića čini se da on to nije do kraja shvatio. Da ne ulazim u detalje improvizaovanog govora na improvizovanom engleskom jeziku.

Utisak je loš, a evo i zašto: Bio je nejasan u najvećem dijelu improvizovanih stavova, nepotrebnih sekvenci, nezasluženog samohvalisanja, ponavljanja loše sročenih fraza. Dobro je da je istakao značaj našeg “punopravnog” članstva u NATO, a znamo da druge vrste članstva i nema, iako je to svojevremeno izbjegao da podrži u našoj Skupštini”, obrazlaže Kaluđerović.

Dodaje, osvrćući se na status Crne Gore u odnosu na Evropsku uniju, da smo “u fazi hibernacije”, a da je tome uzrok nedjelovanje izvršnih vlasti u kojima je Abazović upravo ključni čovjek.

Vučić kao vječita inspiracija Abazoviću

– Otvoreno zalaganje za regionalne inicijative, čitajte Otvoreni Balkan, i najava skorog pristupanja Crne Gore bez šireg saglasja, i to istog dana kada glavni, a njemu vrlo dragi promoter, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potpisuje sporazum o koordinisanju vanjskopolitičkih aktivnosti sa Rusijom, valjda treba da se shvati kao dodatni argument za Otvoreni Balkan. A to ide baš lijepo sa našom usaglašenošću vanjske politike sa EU”, ironičan je Kaluđerović.

Ovaj iskusni diplomata smatra da nije prikladno govoriti o unutarpolitičkim stvarima na mjestu kakvo je GS UN, jer se one rješavaju unutar granica države, a na Generalnoj skupštini UN-a govori se o pitanjima od globalnog značaja.

– Potenciranje korupcije kao “izvora nacionalizma”, a pritom potiranje organizovanog kriminala, vjerujem da potiče iz razloga koji su svima nama jasni. Vidimo to ovih dana iz informacija koje daju mediji, a o kojima se ni glavni specijalni tužilac Vladimir Novović ne oglašava.”

Kaluđerović ističe i da “niko ne može shvatiti zalaganje za slobodu medija čovjeka koji je besprimjerno atakovao na slobodne medije koji nijesu pod njegovom kontrolom”, uz konstataciju da je “jasno zašto Abazović nije učestvovao na TLN konferenciji u Vašingtonu”.

UN pamti samo rečeno, a ne ono što se mislio reći

Sada se, kako kaže, sa Abazovićem upoznala i svjetska javnost, a “u Ujedinjenim nacijama pamti se i notira samo ono što je rečeno za govornicom”, upozorava on.

Priznaje da je jako iznenađen “neukim poduhvatom” premijera koji izlazi za govornicu bez unaprijed podrobno pripremljenog govora, kojeg spremaju njegovi saradnici!? Kaluđerović, kojije prisustvovao čak 22 zasjedanja GS UN, prisjeća se da se u Svjetu bezbjednosti nekada i dešavalo da neki lider izađe bez pripremljenog govora. Ali, u Generalnoj skupštini je to skoro nezabilježeno.

– Govor “iz glave” održao je, koliko me moje iskustvo i sjećanje služi, Moamer Gadafi na arapskom, ali to je njegov maternji jezik. Zatim, Hugo Čavez na španskom, kojem je to takođe, maternji jezik. Međutim, izlaganje Abazovića na tzv. “pigeon English” jeziku, uz ponavljajuće isprazne fraze koje su zadale muke profesionalnim prevodiocima koji su to trebalo da prevedu na pet službenih jezika, ostavlja prilično loš utisak”, zaključujeKaluđerović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.