Nakon uplate od sedam miliona nabavljeni ljekovi za najteže pacijente
Ilustracija

Onkološka terapija trenutno nije deficitarna u Montefarmovim apotekama i Institutu za onkologiju KCCG

Nakon uplate od sedam miliona nabavljeni ljekovi za najteže pacijente

Montefarm je obezbijedio oralne citostatike koji se izdaju na recept onkološkim pacijentima, kao i terapiju koja je bila deficitarna u Institutu za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore, nakon što im je prije nekoliko dana Fond za zdravstveno osiguranje uplatio 7 miliona eura.

Ova informacija Pobjedi je potvrđena iz Montefarma, kojeg smo pitali da li i do kada ima terapije za one koji se liječe od najtežih bolesti, jer se u prethodnom periodu često dešavalo da pacijenti dođu u Institut za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore i da im tek tada kažu da njihove terapije nema.

Nekad je kupuju, na što troše velike sume novca, a kad je ne nađu ni u privatnim apotekama, idu u zemlje regiona, najčešće u Srbiju. „Taksotera“ ili „docetaksel“ bio je deficitaran sedmicama, a 140 mg tog lijeka naši građani su plaćali 170 eura u Beogradu. Ipak, nekim pacijentima treba manja doza od 100 mg ili veća od 200 mg.

Najčešće je falilo “zomete“, koja se daje pacijentima kojima se rak proširio na kosti, i “zoladeksa“ u injekcionom špricu - hormonski lijek koji se, između ostalog, koristi i kao alternativa hemioterapiji.

Stabilna situacija

Međutim, situacija je, prema tvrdnjama Montefarma, trenutno stabilna. Uvjeravaju da su onkološku terapiju isporučili ustanovama u kojima se liječe najteži pacijenti.

“Distribucija se nastavlja svakodnevno, shodno iskazanim potrebama istih. Nakon što je 9. septembra izvršena uplata od strane FZOCG u iznosu od 7 miliona eura, počelo je povlačenje nedostajućih količina ljekova među kojima su i oralni citostatici koji se izdaju na recept u našim apotekama“, preciziraju iz Montefarma za Pobjedu.

Podsjećaju da je distribucija ljekova proces koji zahtijeva određeno vrijeme, te da medikamenti svakodnevno stižu u skladište te zdravstvene ustanove odakle se raspoređuju dalje.

“Nakon obavezne procedure prijema, naša vozila kreću ka svim opštinama u Crnoj Gori i taj proces je u toku“, ističu iz Montefarma.

Jedini zastoj u ovom trenutku može biti ukoliko dobavljač trenutno nema da isporuči dovoljnu količinu nekog lijeka. Ipak, iz Montefarma navode da na to ne mogu da utiču.

“Na te vrste nestašica kada dobavljač ili proizvođač nije u mogućnosti da isporuči zahtijevani lijek, Montefarm ne može da utiče, olakšavajuća činjenica je da do takvih problema rijetko dolazi i oni se prevazilaze u kratkom vremenskom roku“, ističu u odgovorima.

Istakli su da ne treba da brinu ni dijabetičari te da insulina za njih uvijek ima.

“Iako je posljednjih dana iz ZUACG Montefarm saopšteno javnosti da je usljed neizmirenih obaveza prema dobavljačima naša ustanova bila u nemogućnosti da obezbijedi građanima i JZU dovoljne količine ljekova i medicinskih sredstava, pacijenti koji su insulin zavisni dijabetičari ni u jednom trenutku nijesu bili bez terapije. Dakle, insulini nijesu nedostajali i distribuiraju se svakodnevno prema rasporedu relacija kojima se vrši dostava ljekova i to onim apotekama koje prostorno i kadrovski odgovaraju potrebama skladištenja/čuvanja i izdavanja ovog farmaceutskog oblika lijeka“, pojasnili su iz Montefarma.

Tačne informacije

Građanima sugerišu da sve informacije o bilo kom lijeku ili medicinskom sredstvu mogu dobiti od farmaceuta u Montefarmovim apotekama ili farmaceuta sektora nabavke kako bi bili “tačno i nedvosmisleno obaviješteni“.

“Postoji izuzetno veliki broj ljekova koji se proizvode u različitim oblicima i jačinama, u okviru Montefarma posluje 56 apoteka, snabdijevamo sve javne zdravstvene ustanove, ljekovi pristižu nerijetko više puta u toku dana u naše skladište, vanredne isporuke su svakodnevne, te je sigurna samo ona informacija koju im pruže farmaceuti Montefarma“, zaključuju u odgovorima.

U emisiji “Okvir“ na Televiziji Crne Gore, direktor FZO Vuk Kadić, govoreći o drugom kvartalu ove godine, rekao je da obaveze FZO prema javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, kao i ustanovama u inostranstvu gdje šalju osiguranike iznose 38,5 miliona. Obaveze prema Montefarmu iznose oko 30 miliona, što je ukupno oko 68 miliona.

“Skoro dvije trećine ukupnog budžeta fonda troši se na ljekove i medicinska sredstva i plate unutar zdravstvenog sistema. Kada su povećane plate u zdravstvu, nama se povećavaju i obaveze, i sada nam treba oko 17 miliona do kraja godine“, rekao je Kadić.

Fondu je, kako je naveo, potreban optimalan budžet. Projekcija za ovu godinu bila je 380 miliona, bez povećanja plata, a odobreno je 334 miliona. Samim tim, kaže Kadić, budžet nije bio dovoljan.

Podsjetio je na dugove koji su ostali ka privatnim apotekama za jun i jul i da “uzimanje s jedne pozicije da se plati nešto s druge, fond ostavlja u istoj poziciji“.

Bivši ministar finansija Milojko Spajić je, sa druge strane, istakao da nije tačno da je Fondu zdravstva rebalans bio potreban zbog dugova prema Montefarmu, te da novca ima i da je ušteda bilo na različitim stranama, pa se problem mogao riješiti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.