Lavrov: Sada se rješava pitanje budućnosti svjetskog poretka
Lavrov

Lavrov: Sada se rješava pitanje budućnosti svjetskog poretka

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocijenio je da se "sada rješava pitanje budućnosti svjetskog poretka" i da se zapadne zemlje upuštaju u provokacije, umesto da kroz dijalog traže kompromis, izvijestila je agencija TASS.

„Kriza raste. Međunarodna bezbjednosna situacija se ubrzano pogoršava. Umjesto iskrenog dijaloga i traženja kompromisa, moramo da se bavimo dezinformacijama, grubim inscenacijama i provokacijama“, rekao je Lavrov na opštoj političkoj diskusiji 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Iznio je stav da napori Zapada podrivaju povierenje ne samo u međunarodne institucije, kao tijela za koordinaciju interesa, već i u međunarodno pravo kao garanciju pravde i zaštitu slabih od samovolje.

„Jedna od posledica ‘krstaškog rata’ koji je Zapad najavio protiv nepoželjnog jeste progresivno propadanje multilateralnih institucija, koje Sjedinjene Države i njihovi saveznici pretvaraju u instrumente za ostvarivanje svojih sebičnih interesa. Ta linija se postavlja i u UN, u njen Savjet za ljudska prava, Unesko i druge multilateralne institucije“, kazao je Lavrov, prenosi N1.

Prema njegovim riječima, postoje žestoki pokušaji da se spriječi stvaranje mehanizma transparentnosti za vojno-biološke programe Pentagona, uključujući i one koji se sprovode duž perimetra ruskih granica.

Ti programi, dodao je, „nikako nisu bezopasni, o čemu svjedoče činjenice otkrivene u Ukrajini“.

Lavrov je naveo da se sada rješava pitanje budućnosti svjetskog poretka, a da u toj borbi Rusija „teži miru bez ucjena i prijetnji drugim zemljama“.

„Pitanje je da li će to biti poredak sa jednim hegemonom, koji primorava svakoga da živi po njegovim ozloglašenim pravilima, korisnim samo njemu, ili će to biti demokratski, pravedan svijet bez ucjena i zastrašivanja nepoželjnih ljudi, bez neonacizma i neokolonijalizma. Rusija je čvrsto izabrala drugu opciju i mi, zajedno sa saveznicima, partnerima i istomišljenicima, pozivamo da radimo na njenom oživotvorenju“, rekao je Lavrov.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.