Đukanović dostavio dopunjeni predlog odluke o skraćenju mandata Skupštini
Đukanović

Đukanović dostavio dopunjeni predlog odluke o skraćenju mandata Skupštini

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dostavio je juče Skupštini dopunjeni predlog odluke za skraćenje mandata Skupštini, nakon što mu ga je predsjednica parlamenta Danijela Đurović "vratila na doradu".

Đurović je juče obavijestila Đukanovića da njegov raniji zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine, na kojoj bi se 30. septembra razmatrao predlog za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore 27. saziva, nije uredan i ne ispunjava uslove propisane Ustavom i Poslovnikom Skupštine Crne Gore. 

Prethodno je Kolegijum predsjednice Skupštine odlučio da ona vrati Đukanoviću predlog, jer nije dostavio predlog odluke o kojoj treba da se glasa.

Predlogom za skraćenje mandata Skupštini, koji  je juče dostavio, predsjednik traži vanrednu sjednicu parlamenta 30. septembra, kao što je bio slučaj i sa prethodnim zahtjevom.

U obrazloženju, Đukanović je naveo da nakon obavljenih konsultacija o mandataru za sastav vlade nije "stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu koja bi ponudila rješenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu".

"Predlog da se mandat za sastav Vlade povjeri Miodragu Lekiću koji mi je u ime partija koje su osvojile većinu mandata na izborima 2020. godine uputio Andrija Mandić nijesam mogao da prihvatim jer smatram da se za to nijesu stekli svi neophodni usiovi. Javnost je od strane pojedinih predstavnika partija koji su učestvovali u konstituisanju tog predloga obaviještena da je on dobio samo verbalnu podršku i da potpise podrške nisu dali URA, SNP i CIVIS. Podsjećam da su prilikom određivanja mandatara za sastav 42. Vlade (Zdravko Krivokapić) predstavnici tri pobjedničke koalicije ("Za buducnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo") učestvovali u konsultativnom procesu i priložli potpise podrške većine od 41 poslanika. Takođe prilikom određivanja mandatara za sastav 43. Vlade (Dritan Abazović) politički lideri vecine od 46 poslanika su učestvovali na konsultacijama kod Predsjednika države i nedvosmisleno najavili podršku izboru Vlade, što je do u nijansu potvrđeno na sjednici Parlamenta. Jedino ovog puta lideri koji tvrde da imaju većinu nijesu se odazvali na konsultacije. Nijesu predložili ni potpise većine poslanika, a pozivaju se na prethodno iskustvo koje je sasvim drugačije", naveo je Đukanović.

U predlogu, izmežu ostalog, Đukanović podsjeća da je pred svim  parlamentarnim partijama i Skupštinom Crne Gore "obaveza da se u najkraćem roku izvrši izbor članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda, i tako prevaziđe institucionalna kriza u pravosudnom sistemu, što je na liniji ispunjavanja obaveza iz poglavija 23 i 24 i dostizanja željene dinamike u pregovaračkom procesu sa Evropskom Unijom".

Dokument je danas objavljen na sajtu Skupštine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.