Preminula oskarovka Luiza Flečer

Preminula oskarovka Luiza Flečer

Glumica Luiza Flečer, koja je dobila Oskara za ulogu u filmu ''Let iznad kukavičjeg gnijezda'' iz 1975 godine, preminula je u 88. godini života, javio je kasno u petak AP.

Flečer je umrla u snu, okružena porodicom u svom domu u Mondurasou u Francuskoj, rekao je novinskoj agenciji njen agent Dejvid Šaul. Nije naveo uzrok smrti.

Njen sin Endrju Bik je za Hollywood Reporter kazao da je umrla u petak prirodnom smrću. Preživjela je dvije borbe sa rakom dojke.

Glumica je 1976. osvojila Oskara za najbolju glavnu glumicu za ulogu nemilosrdne medicinske sestre Mildred Račed u Formanovoj adaptaciji istoimenog romana Kena Kizija iz 1962. Film je te godine osvojio i nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glavnog glumca i najbolji scenario.

U svom govoru te večeri koristila je američki znakovni jezik kako bi zahvalila svojim gluvim roditeljima, a zahvalila se i publici što je mrzi.

Njen prikaz ovog lika bio je toliko nezaboravan da je platforma Netflix 2020. po njemu napravila seriju „Ratched“, koja prati priču medicinske sestre koja postane negativac.


Izvor: Hina
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.