Blažić: Čudna reakcija predsjednice Skupštine, predsjednik Crne Gore nije Vaša stručna služba da Vam dostavlja predloge “akata”

Blažić: Čudna reakcija predsjednice Skupštine, predsjednik Crne Gore nije Vaša stručna služba da Vam dostavlja predloge “akata”

Čudna reakcija Predsjednice Skupštine da vrati ''predlog'' Predsjednika CG za skraćenje mandata Skupštine iz ''formalih'' razloga jer nije predložio u formi ''odluku'' koja je propisana Poslovnikom Skupštine, napisao je u svom reagovanju na odluku Danijele Đurović, dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić.

Kako kaže u više navrata je javno reagovao i u drugim sličnim sitaucijama – neodazivanja ministara i drugih javnih funkcionera na “saslušanja” na poziv Skupštine pa ću samo ponoviti.

Blažić poručuje, da kako kaže “gospoda” iz Skupštine shvate da je Poslovnik unutrašnji akt koji uredjuje funkcionisanje skupštine i obavezuje samo poslanike i stručnu službu tj.”upravu” Skupštine i da ima pravno dejstvo “ineter parters” a ne “egra omnes” na druge organe vlasti i subjekte da bilo što rade po njihovim “pozivima”.

“Takva situacija je zahvaljujći Vama stvorena jer decenijam niste u stanju da doneste Zakon o Skupštini i tako uredili odnose Skupštine sa drugim organima vlasti i time obavezali druge subjekte prema Skupštini”, poručuje Blažić i dodaje da je obaveznost drugih organa vlasti, javnih i drugih subjekata da se odazivaju pozivima iz Skupštine može urediti samo ustavnim ili zakonom a ne Vašim internim aktom.

Blažić kaže da se vrste pravnih akata i njihova dejstva uči na prvoj godini pravnog fakulteta iz Uvoda u pravo!.

“Predsjednik Crne Gore niti bilo koji drugi javno pravni subjekt nije Vaša stručna služba da Vam dostavlja predloge “akata” osim kada su na to obavezani ustavom ili zakonom a naročito ne kada vi postupate po predlogu “ex oficio” a ne zahtjevu !, poručuje rukovodstvu SKupštine Blažić.

” Predlog je incijalni akt prema nadležnom organu za donošenje suverene odluke tog organa , u ovoj situaciji -Skupštine CG”, kaže on.

Blažić pojašnjava da kada predlog podnose poslanici onda ih možete poslovnikom obavezati da ga sastave u formi kako je Poslovnik propisao jer njih Poslovnik obavezuje.

“Dakle , Predsjednik šalje samo dopis sa jasnom sadržinom “Predloga ” za raspuštanje Skupštine , uz odgovarajuće obrazlozenje i druge podatke iz kojih se nesumljivo može zslljučiti cilj tog akta i ne mora predlagati datum održavanja i druge relavntne elemente za odlučivanje, a poslanici će u pripremi sjednice odlučiti ,u skladu sa Poslovnikom, kada će zakazati zasjedanje Skupštine i staviti na dnevni red predlog Predsjednika”, jasan je Blažić.

Pri tome, kako kaže, sve radnje u postupku uključujući dnevni red u kojem ce jedna tačka biti i razmatranje predloga Predsjednika za skraćenje mandata Skupštine se odvijaju u skladu sa Poslovnikom!

“Odluka Skupštine može biti da se odbije ili usvoji predlog Predsjednika. Ako se usvoji predlog onda se odlukom o skraćenju mandata, uz obraloženje razloga, konstatuje takva činjenica. Nakon skraćenja mandata ,kojeg naravno neće biti, Predsjednik je bio dužan sjutra dan raspisati parlamentarne izbore ,što jeste napravednije i najbolje rjesenje za gradjane !!!”, zaključuje profesor Blažić.

Izvor: Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.