PKCG: Potpisan Memorandum o razumijevanju privrednih komora Crne Gore i San Marina

PKCG: Potpisan Memorandum o razumijevanju privrednih komora Crne Gore i San Marina

Predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić i generalni direktor Agencije za ekonomski razvoj- Privredne komore San Marina Denis Cecchetti potpisali su Memorandum o razumijevanju dvije poslovne asocijacije.

Online potpisivanju prisustvovali su ministar industrije, zanatstva i trgovine, tehnoloških istraživanja i pojednostavljenja propisa San Marina Fabio Righi, državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Armend Milla, te ambasadorke dvije države Chiara Cardogna i Milena Šofranac Ljubojević.

“Privredne komore zaključuju ovaj Memorandum uočavajući potrebu za unapređenjem trgovinskih, ekonomskih i investicionih odnosa između njihovih poslovnih zajednica i stručnjaka, u cilju stvaranja novih mogućnosti za obje države”, navodi se u dokumentu.

“Sigurna sam da će potpisivanje Memoranduma biti dodatni podsticaj za jačanje ekonomske saradnje i povezivanje naših privrednika”, kazala je Drakić.

Ugovorne strane su se obavezale da razmjenjuju informacije koje se odnose na prioritetne oblasti saradnje, organizuju zajedničke događaje i, između ostalog, budu posvećene promociji i razvoju digitalnih usluga.

“Kada je riječ o prioritetnim oblastima, čini se da su u vrhu sektori industrije, turizma, IT i trgovine. Svakako da ćemo zajedno identifikovati potrebe i prioritetne oblasti, razmjenjivati informacije, organizovati posjete i B2B sastanke”, istakla je Drakić.

Generalni direktor Agencije za ekonomski razvoj Privredne komore San Marina Denis Cecchetti kazao je da se ovim žele stvoriti prilike ne samo za razmjenu informacija između komora, već i uspostavljanje poslovne saradnje među kompanijama dvije zemlje.

“Želimo što prije da konkretizujemo saradnju, kako bismo omogućili povezivanje privrednika, iz industrije građevinskih materijala, oblasti nutriceutika i mnogih drugih”, kazao je Cecchetti.

Predstavnici ministarstva ocjenjuju da je Memorandum jako važan za buduće bilateralne odnose država.

“Ovo je važan korak u pravcu uspostavljanja saradnje u ekonomskom kontekstu i ima veliku važnost s obzirom na izazove koje donosi naredni period”, rekao je ministar Righi.

Saglasan je državni sekretar Milla, ocjenjujući da je dobra komunikacija između malih zemalja neophodna kada se suočavaju sa velikim izazovima.

“Globalizacija donosi nove izazove, kao što su trenutna ekonomska i energetska kriza, tako da su dobra saradnja i komunikacija veoma važne na putu njihovog efektivnog prevazilaženja. Ako radimo zajedno, imaćemo i bolje rezultate u ekonomiji i turizmu”, kazao je Milla.

U radu sastanka učestvovali su i potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović, direktor Sektora za međunarodnu saradnju Željko Baltić, samostalna savjetnica Jelena Adžić i direktorica Sektora za trgovinu Agencije za ekonomski razvoj Privredne komore San Marina Laura Fabbri.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.