Delević kažnjen novčano, Vlahović oslobođen

Disciplinska komisija donijela odluku u slučaju pilota MUP-a koji su iz razloga ugrožene sigurnosti leta ka Cetinju odbili da ,,podignu“ helikopter 5. septembra prošle godine

Delević kažnjen novčano, Vlahović oslobođen

Disciplinska komisija donijela je odluku da je tadašnji rukovodilac Avio-helikopterske jedinice MUP-a Igor Delević kriv što je 5. septembra prošle godine odbio da podigne letilicu i sa kopilotom Draženom Vlahovićem transportuje velikodostojnike Crkve Srbije u crnogorsku prijestonicu gdje je organizovano nasilno ustoličenje Joanikija Mićovića, čemu se protivilo hiljade demonstranata. Vlahović je oslobođen odgovornosti.

U obrazloženju se, pored ostalog, navodi da je Delević odgovoran zato što je: „odbio da helikopterom Avio-helikopterske jedinice, po nalogu neposredno pretpostavljenog, a u vezi zahtjeva pomoćnika direktora Uprave policije, izvrši transport lica iz Podgorice do Cetinja, oko 8 časova istog dana, na način što je odbio da obavlja poslove pilota, odnosno da preuzme pilotiranje helikopterom (sa obrazloženjem da nije bezbjedno), a bio je dužan“.

Okrivili su ga da je počinio težu povredu službene dužnosti - odbijanje izvršavanja naloga ili radnog zadatka. Izrečena mu je disciplinska mjera – „novčana kazna - u visini od po 40 odsto mjesečne zarade isplaćene za mjesec u kojem je počinjena povreda službene dužnosti u trajanju od 4 (četiri) mjeseca“.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, koji je inicirao disciplinski postupak, u svjedočenju pred komisijom, kazao je da je moguće da ne bi otvarao ovaj slučaj da je imao sve informacije.

- … Moguće da sam dobio pisani izvještaj o njihovim razlozima, kao i Uprave policije do pokretanja disciplinskog postupka možda ne bi ni došlo – rekao je on tada.

Ovaj politički proces i progon Delevića i Vlahovića, kao i mnogo toga u slučaju cetinjskih događaja 4. i 5. septembra prošle godine montirani su u kuhinjama ondašnje i dijela i sadašnje vlasti.

Delević je tokom procesa precizno razjasnio da u skladu sa propisima, ali i uputstvom MUP-a o načinu korišćenja i upotrebi helikoptera i aviona, on nije smio podići letilicu u uslovima narušene sigurnosti po posadu, transport i sami helikopter. Objasnio je da je, pored ostalog, imao informaciju od pomoćnika direktora policije Dragana Gorovića da let nije bezbjedan i da postoje operativni podaci o dronu sa eksplozivom kojim se namjerava raznijeti helikopter?!

Izvor: Pobjeda

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.