UN-ova nezavisna istraga zaključila da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini
Ilustracija

UN-ova nezavisna istraga zaključila da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini

Vođa nezavisnog Istražnog komiteta o Ukrajini kazao je da je nakon istraga sprovedenih u četiri regije u zemlji zaključeno da su počinjeni ratni zločini, prenosi Al-jazeera.

“Na temelju dokaza koje je prikupio Komitet, zaključak je da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini“, kazao je Erik Mose u Vijeću UN-a za ljudska prava u Ženevi.

Mose nije izričito kazao ko je počinio ratne zločine, a rad UN-ovog komiteta je bio koncentrisan na Kijev, Černihiv, Harkov i Sumi, područja koja su bila pod okupacijom ruskih snaga.

Istražitelji su posjetili 27 mjesta i razgovarali sa 150 svjedoka i žrtava. Na tim mjestima je utvrđeno da je izvršeno više likvidacija, a istražitelji su pronašli tijela sa zavezanim rukama, prerezanim grkljanima i prostrijelnim ranama na glavi.

Mose takođe navodi da su počinjeni i seksualni zločini, a da su žrtve bile stare između četiri i 82 godine. Djeca su bila silovana, mučena i zatočena, rekao je Mose. Pozvali su Rusiju da odgovori na te optužbe, ali je njeno mjesro u Vijeću bilo prazno.

Moskva negira napade na civile i tvrdi da optužbe za kršenje ljudskih prava imaju za cilj blaćenje njene “specijalne vojne operacije”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.