Admiral NATO: Mobilizacija pokazala da Rusija nije ispunila ciljeve u Ukrajini

Admiral NATO: Mobilizacija pokazala da Rusija nije ispunila ciljeve u Ukrajini

Najava predsjednika Rusije Vladimira Putina o djelimičnoj mobilizaciji pokazuje da je rusko političko vođstvo spremno da naudi interesima svog naroda, ali i da Rusija nije uspjela da ispuni vojne strateške ciljeve u Ukrajini, ocijenio je predsjedavajući Vojnog komiteta NATO Alijanse Rob Bauer.

Holandski admiral Bauer je to rekao 22. septembra u Budvi, na konferenciji Američko-jadranske povelje (A5), koja se održava dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio djelimičnu mobilizaciju u Rusiji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Putin je upozorio Zapad da će Moskva odgovoriti silom svog velikog arsenala, ako nastavi sa onim što je nazvao „nuklearnom ucjenom“. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da će Rusija odmah početi sa mobilizacijom 300.000 rezervista, što je dovelo do protesta u toj zemlji.

„Ono što je Putun najavio jasno pokazuje da Rusija nije uspjela da postigne vojne ciljeve i prisiljava mlade ljude da umiru u ratu u koji niko ne vjeruje“, kazao je Bauer.

Prema njegovim riječima, Rusija, kao i Kina, grabe svaku priliku da naprave i pojačaju podjele i konflikte, naročito na Zapadnom Balkanu.

„Mir i stabilnost nikada ne treba uzeti zdravo za gotovo. NATO i EU imaju neizmjerne efekte kada obije organizacije rade zajedno. Znamo cijenu rata i konflikta dobro, tako da cemo dati sve da promovišemo mir“, istakao je admiral.

Američki general: Rusija agresijom na Ukrajinu povrijedila principe mira i stabilnosti

Američki general Kristofer Kavoli, vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu, rekao je da je neopravdana i nezakonita agresija Rusije na Ukrajinu povreda principa koji su osnov mira i stabilnosti.

„Bio je potreban odgovor država koje žele mirnu jedinstvenu Evropu i koji žele da stave do znanja da će oni koji žele da podriju evropsku sigurnost snositi posljedice“, istakao je Kavoli.

Upozorio je da politike Zapadnog Balkana ne smiju biti oslabljene revizionističkim pokušajima nekih država, uz pozive da ostanu posvećene međunarodnom poretku.

„To što vi dajete jeste od ključnog značaja za Ukrajince da odbrane svoju otadžbinu“, rekao je Kavoli.

Načelnik Generalštaba Vojske CG: Prisustvo NATO u regionu je od ključnog značaja

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević ocjenjuje da su svjesni ozbiljnih izazova za očuvanje mira i stabilnosti na istočnim granicama Evrope.

„Novi izazovi na evropskom tlu znače potencijalnu prijetnju i našem regionu. Prisustvo NATO u regionu od ključnog je značaja za njegovu stabilnost i punu integraciju u Alijansu“, istakao je Lazarević.

Ukazao je da se region Zapadnog Balkana u posljednjih nekoliko decenija suočio sa nizom izazova, koji su vremenom mijenjali intenzitet i oblik, ali da nisu nestali.

„Nažalost, neki izazovi su i dalje aktivni. Dobro je da ne zatvaramo oči pred tim činjenicama i nalazimo način da zaštitimo i očuvamo regionalni mir i stabilnost. Od ključnog značaja za postizanje uspjeha u tome je i prisustvo NATO snaga u regionu“, rekao je Lazarević.

Izvor: RSE

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.