Zeta dobila OIK

U toku sjednica devetog vanrednog zasijedanja

Zeta dobila OIK

Na današnjoj sjednici devetog vanrednog zasijedanja u 2022. godini, poslanici Skupštine Crne Gore bi trebalo da izaberu Opštinsku izbornu komisiju (OIK) Zeta.

Administrativni odbor predložio je da predsjednica OIK-a bude Nela Anđušić, a sekretarica Tijana Trifunović.

Za članove OIK-a predloženo je da budu naimenovani Nada Ulićević, Veljko Kostić, Marina Stanović i Pavle Cavnić.

Podsjećamo, Skupština Crne Gore je 16. avgusta izglasala da Zeta bude nova crnogorska opština, a prema odluci predsjednika Mila Đukanovića, izbori i u toj opštini biće održani 23. oktobra.

Prema dostupnim podacima, glasačko pravo u Zeti ima oko 12,5 hiljada građana.


Konstatovan prestanak fukncije Miodragu Iličkoviću

Ustavni odbor je 20. septmebra predložio da Skupština konstatuje prestanak funkcije sudiji Ustavnog suda Miodragu Iličkoviću jer je 13. septembra 2020. godine ispunio uslove za starosnu penziju.

Skupština je konstatovala njegov prestanak funkcije.


Usvojen dnevni red: Poslanici raspravljaju o OIK Zeta

Na današnjoj sjednici devetog vanrednog zasijedanja u 2022. godini, poslanici Skupštine Crne Gore bi trebalo da izaberu Opštinsku izbornu komisiju (OIK) Zeta.

Dnevni red je usvojen glasovima 51 poslanika, 41 je bio za, niko nije bio protiv, a bilo je 11 uzdržanih.

Administrativni odbor predložio je da predsjednica OIK-a bude Nela Anđušić, a sekretarica Tijana Trifunović.

Za članove OIK-a predloženo je da budu naimenovani Nada Ulićević, Veljko Kostić, Marina Stanović i Pavle Cavnić.


Đurović: Prepustila sam Bošnjak da predsjedava sjednicom na koja se tiče mog razjrešenja

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je kazala da je predsjedavanje sjednicom koja je zakazana na zahtjev 32 poslanika, a koja se tiče njenog razrješenja, prepustila potpredsjednici Skupštine Branki Bošnjak.

" Smatram da je to korektno jer sam ja tema te sjednice. Što se tiče ostalih sjednica, ja sam predsjednica u punom kapacitetu sve dok bude izglasano drugačije, ili mi prestane mandat.

Ona je kazala da je u punom kapcitetu zakazala sve sjednice koje su bile na zahtjev kvalifikovanih podnosilaca zahtjeva.

Što se tiče nastavka sjednice, na kolegijumu smo imali to pitanje, oni koji su tražili prekid sjednice, do njenog nastavka ćemo sačekati da se izjasne oni koji su tražili prekid ",kazala je Đurović odgovarajući lideru Liberalne partije Andrije Popovića koji je konstatovao da pauza traje 20 dana, te da su ostale sjednice nastavljene.

Koprivica: Nezabilježena pravna lakrdija

U istoriji zakonodavnstva Crne Gore i izbora u Crnoj Gori nije zabilježena ovakva pravna lakrdija kakvu priliku imamo da ogledamo od  početka uspostavljanja Opštine Zeta do formiranja organa za sprovođenje izbora, ocijenio je poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica.

On je kazao da je epilog te pravne lakrdije to što je  predsjednik države tri puta raspisivao izbore za Podgoricu - 20. aprila, 3. avgusta i 23. avgusta - ali i to da jedna opština u sred izbornog procesa dobija status samostalne opštine.


Rakočević: Ispravite propust koji ste napravili ne glasajući za samostalnu opštinu, glasajte za OIK Zeta

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević je kazao da evropska koalicija DPS-a i partnera predložila dvije sjednice vanrednog zasijedanja, te da su obje imale za cilj pokušaj oporavka sistemskog oporavka upravnog sistema.

- Pozivamo vas da u Zeti učinimo mogućim izbore, glasamo za formiranje OIK zeta i da propust koji ste napravili ne glasajući o samostalnosti Opštine Zeta makar malo ispravite tako što ćete glasati za OIK Zeta - rekao je Rakočević.

On je ukazao na to da su predložili sjednicu za glasanje o kandidatima za Sudski savjet.

- Građani su svjedočili tome ko je doprinio tome da imamo veći broj članova SS, a ko ne, ko se odredio pozitivno prema evropskom putu, a ko je bagatelisao interesima građana Crne Gore - ukazao je Rakočević.

Druga inicijativa se, prema njegovim riječima, upravo tiče OIK Zeta.

Bulatović: Pokrenućemo postupak za razrješenje Đukanovića

Poslanik Demokratskog fronta (DF) poručio je da predsjednik države Milo Đukanović nije ispoštovao Ustav jer "predsjednici Demosa, Radničke partije, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore kod njega nijesu pozvani na konstulacije".

On je rekao da je to dovoljno da se zna da je "Milo Đukanović prekršio Ustav i da nasiljem pokušava da obnovi vlast".

Podnijeli smo postupak za razjrešenje predsjednika Crne Gore za utvrđivanje da li je povrijedio ustav.

- Obavještavam vas i da ova skupština ako dosegne 41, a hoće jer će svi koji su potpisali da Lekić bude mandatar braniti Ustav i suverenitet Crne Gore koji ovdje pokušajem državnog udara Mila Đukanovića ugrožen - poručio je Bulatović.

On je rekao da može doći do podjela i sukoba "zato što Đukanović želi silom da opstane na vlasti".


Sekulić: Sjetite se rezultata prošlih izbora u Podgorici; Martinović: Vi ste pobjegli od izbora

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić rekao je da ta partija ne bježi od izbora, te je podsjetio na rezultate prethodnih izbora u Podgorici.

- Osvojili ste 10 mandata manje tada. I mislite da, nakon svega što je uradio Ivan Vuković sa svojim timom, treba da se plašimo - upitao je on.

Oni koji danas govore da neko bježi od izbora, kako je kazao Vladimir Martinović (Demokrate), od izbora su bježali u februaru.

- Toliko o principima i koliko vrijeđate zdrav razum i logiku građana - kazao je Martinović.

Kazao je da će DPS izgubiti sve lokalne izbore, i u Zeti i u Podgorici i u svim drugim opštinama.


Mugoša: Kad bi se Milo povukao pola partija ne bi postojalo

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša je kazao da očekivao da će današnja sjednica trajati kratko i da će, imenovanjem OIK, biti omogućeno da izbori u Zeti budu održani.

- Mi i ovo pretvaramo u cirkus i opet dižemo tenzije. I to ćemo očito stalno raditi dok je određena politička elita na sceni. Zamislite do kojeg apsurda mi dovodimo političku situaciju. Ne samo da imamo ozbiljnu krizu na državnom nivou, nego hoćemo da je pravimo i u svakoj lokalnoj upravi - rekao je Mugoša.

On je poslanike pitao da li shvataju da su građani zbog takvog odnosa zamrzjeli politiku, te da se sva priča "svodi na Mila".


Vučinić: Đukanović bio organizator kriminalnih grupa na Cetinju, Živković: Ovako nećete podići rejting partije

Poslanik Radničke partije Maksim Vučinić je kazao da je predsjednik prekršio Ustav jer on nije dobio poziv na konsultacije kod predsjednika, iako je to propisano Ustavom.

- Predsjednik Crne Gore je prekršio Ustav. Sve ovo je počelo gaženjem poslovnika Skupštine i zakona ove države i izborom Vlade na Cetinju. Nastavilo se donošenjima zakona koji su međusobno kontradiktorni i danas imamo situaciju da predsjednik države krši Ustav. Ovaj pravni galimatijas je počeo izborom Vlade na Cetinju koja je neustavna jer nije plod izborne volje građana sa posljednjih izbora. To je bio pokazatelj predhavarijskog stanja ovog sistema - rekao je Vučinić.

On je poručio da "ovaj pravni galimatijas danas doživljava svoj vrhunac i imamo havarijsko stanje u zemlji".

- Da predsjednik krši Ustav i zakone Crne Gore, on je pokazao da nije predsjednik svih građana i to je upečatljvio dokazao na Cetinju oko ustoličenja mitropolita Joanikija kada je bio organizator kriminalnih grupa koje su pokušale da naprave državni udar u ovoj zemlji - kazao je Vučinić.

Poslanik DPS-a je tražio repliku zbog njegovih optužbi na račun predsjednika.


Zeta dobila OIK

Skupština Crne Gore usvojila je odluku o imenovanju Opštinske izborne komisije Zeta.

Ukupno je glasalo 49 poslanika, njih 39 je bilo za, bez glasova protiv i uz 10 uzdržanih usvojena je odluka o imenovanju OIK Zeta.

 

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.