Blažić: Đukanović ima posljednju riječ, zašto URA nije ukazivala na kršenje Ustava kada je Abazović predlagan za mandatara?

Blažić: Đukanović ima posljednju riječ, zašto URA nije ukazivala na kršenje Ustava kada je Abazović predlagan za mandatara?

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđe Blažić, komentarišući navode Građanskog pokreta URA kako je predsjednik države prekršio Ustav predlažući skraćenje mandata Skupštini, kazao je kako iz pomenute stranke nijesu imali istu konstataciju kada je Đukanović predlagao Dritana Abazovića za mandatara.

“Zanimljivo da ne rekoše da je predsjednik prekršio clan 103 stav 1 Ustava kada je predložio predsjednika URE za mandatara za sastav 43. Vlade, niti da je Skupština, takođe neustavno, izabrala Predsjednika i komplet Vladu”, poručio je on.

Kako smatra Blažić, URA nije saopštila koja je to odredba Ustava prekršena.

“Ako jeste, onda odmah neka 27 poslanika pokrene pred Ustavnim sudom postupak utvrđivanja povrede ustava od strane predsjednika. Ako to Ustavni sud utvrdi, onda možete da razriješite predsjednika. Hoćete primjenu prava? Izvolite, ali ne obmanjujte narod na tako perfidan način”, dodao je.

Kako ste ćutali na neustavne vlade do sada, poručio je, onda ćutite i sada.

“Jer nemate moralno pravo ni sada kada vam zatreba. Principijelno, nema šta”, poručio je Blažić.

Nakon predloga Predsjednika o skraćenju mandata Skupštini, kasno je za naknadne poteze stare većine, kazao je Blažić gostujući sinoć u Dnevniku 2 na Javnom servisu. On ocjenjuje da odluka Predsjednika države da ne da mandat Miodragu Lekiću nije iznenađenje, te da Đukanović ima mogućnost da raspusti parlament ako poslanici ne glasaju za skraćenje mandata.

Parlamentarna većina imala je šansu da Ustavom predviđenoj proceduri predloži mandatara za sastav nove Vlade ali u ovom trenutku kako je kazao Prof. Đorđije Blažić nemaju naknadnih šansi.

„Postupak okončan. Odnosno nije ni započeo. Nije ni sproveden na Ustavom propisani način. Čisto sumnjam da će Predsjednik davati nekakve, ne bi ni korektno bilo da Predsjednik to radi, da on sada daje neke naknadne šanse. Izvolite gospodo, jeste li imali vremena – jeste. Izvolite. Šta ste uradili. Nijeste došli na konsultacije. Prijatno, doviđenja.“

To što Predsjednik države Milo Đukanović nije dao mandat Miodragu Lekiću je ispravno kaže Blažić i ocenjuje da odluka nije mogla biti drugačija.

„Krajnje je neozbiljno da se dešava, ako je tačno što mediji pišu da se dešava - da se preko medija ili pismima komunicira sa Predsjednikom gdje se krši 95. član Ustava. To je neozbiljno. Kako Predsjednik može da odredi mandatara ako nema uvjerenje od učesnika da će on biti izabran.“

Za Blažića je neprihvatljivo sa aspekta funkcionisanja institucija da poslanici ne izglasaju skraćenje mandata Skupštini i objašnjava da u tom slučaju Predsjednik države može da ima poslednju riječ.

„Imate još jednu situaciju gdje Predsjednik u smislu 92. člana Ustava može da raspušti Skupštinu.

Izvor: Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.