Zelenski: Ne vjerujem da će svet dozvoliti Putinu da upotrebi nuklearno oružje

Zelenski: Ne vjerujem da će svet dozvoliti Putinu da upotrebi nuklearno oružje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da ne vjeruje da će svijet dopustiti Vladimiru Putinu upotrebu nuklearnog oružja, obećavši da će nastaviti sa oslobađanjem ukrajinskih teritorija koje su zauzele ruske snage.

Intervju Zelenskog za njemački BILD TV objavljen je nekoliko sati nakon što je ruski predjsednik objavio delimičnu mobilizaciju i upozorio da će Moskva odgovoriti na „nuklearnu ucjenu“ Zapada.

To je prva takva mobilizacija u Rusiji od Drugog svetskog rata i predstavlja najveću eskalaciju od početka ruske invazije na susednu zemlju u februaru.

"Ne vjerujem da će Putin upotrijebiti to oružje. Mislim da mu svijet neće dopustiti da upotrijebi to oružje. Sjutra Putin može da kaže – ‘osim Ukrajine, želimo i dio Poljske, inače ćemo koristiti nuklearno oružje’. Ne možemo da pravimo takve kompromise“, rekao je Zelenski, prema transkriptu koji su objavile novine.

Ukrajina je ponovo zauzela djelove svoje teritorije nakon munjevite kontraofanzive poslednjih nedjelja, pri čemu nanosi sve veće gubitke ruskim snagama.

Putin je donio odluku o mobilizaciji kao odgovor na ruske neuspjehe, kazao je ukrajinski predsjednik.

"On vidi da njegove jedinice jednostavno bježe“, rekao je Zelenski, dodajući da Putin „želi da utopi Ukrajinu u krvi, uključujući i krv svojih vojnika“.

Zelenski je takođe odbacio planove četiri rusko okupirane ukrajinske oblasti o održavanju referenduma 23. i 27. septembra o priključenju Rusiji.

Poručio je da je riječ o „prevari“ koju većina zemalja neće priznati.

"Djelovaćemo prema našim planovima korak po korak. Siguran sam da ćemo osloboditi našu teritoriju“, zaključio je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.