Ruski pokret
Izvor:Twiter

Ruski pokret "Vesna" pozvao na sveruske protestne akcije protiv mobilizacije: Za šta će umrijeti? Zbog čega će majke i djeca da liju suze?

Ruski pokret "Vesna" (Proljeće) pozvao je danas na sveruske protestne akcije protiv mobilizacije koju je najavio ruski predsjednik Vladimir Putin, ali su vlasti upozorile da će to biti najstrože kažnjeno.

Aktivisti su na društvenim mrežama pozvali građane da se okupe u 19 časova 21. septembra u centru njihovih gradova.

"Hiljade ruskih muškaraca naših očeva, braće i muževa biće bačene u ratnu mašinu za mljevenje mesa. Za šta će umrijeti? Zbog čega će majke i djeca da liju suze?", navodi se u apelu pokreta.

Pokret je juče, uoči konačnog usvajanja izmjena krivičnog zakona, pozvao ruske vojnike da odbiju da učestvuju u ratu i da se predaju dok ne stupe na snagu amandmani koje je usvojila Državna duma, a koji to čine krivičnim djelom.

Najistaknutiji ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji se trenutno nalazi u zatvoru, rekao je da Putin šalje još Rusa u smrt zbog neuspjelog rata.

"Jasno je da se zločinački rat pogoršava, produbljuje, a Putin pokušava da u to uključi što više ljudi", rekao je Navaljni u video poruci iz zatvora koju su snimili i objavili njegovi advokati.

Rusko regulatorno tjelo za medije (Roskomnadzor) upozorilo je danas medije da će doći do njihovog "momentalnog blokiranja" u slučaju da šire "lažnu informaciju" o mobilizaciji.

Roskomnadzor je upozorio da mediji smiju da koriste isključivo zvaničnu informaciju o mobilizaciji.

Moskovsko tužilaštvo danas je podsjetilo da su pozivi na neusaglašene akcije i učešće u njima kažnjivi i da prijeti i krivična odgovornost.

"Na internetu, uključujući i na društvenim mrežama, nalaze se informacije koje pozivaju na učešće na javnim skupovima u Moskvi i činjenje drugih protivzakonitih radnji. Ovi masovni dogadjaji nisu dogovoreni sa organima izvršne vlasti na zakonom propisan način", saopštio je nadzorni organ.

On se pozvao na izmjene zakona donijete posle ruske invazije na Ukrajinu, gdje se za širenje lažne informacije o oružanim snagama Rusije može dobiti i do 15 godina zatvora.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.