Abazović: Đukanović štiti kriminalne mreže unutar države, Bajden da pomogne Zapadnom Balkanu u procesu EU integracija
Dritan Abazović

"Samo ulazak u EU mogu spriječiti uticaj Kine i Rusije na Balkanu"

Abazović: Đukanović štiti kriminalne mreže unutar države, Bajden da pomogne Zapadnom Balkanu u procesu EU integracija

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović pozvao je predsjednika SAD-a Džoa Bajdena da pomogne ubrzanju ulaska Crne Gore u Evropsku uniju, tvrdeći da bi veći evropski blok mogao bolje da se suprotstavi Rusiji.

Abazović je rekao da bi veća američka podrška u borbi Crne Gore protiv organizovanog kriminala i korupcije, uključujući ciljane sankcije, snizila tenzije među podijeljenim državama Zapadnog Balkana i usmjerila njihove interese ka Sjedinjenim Državama i Evropi.

"Regionalni lideri podstiču etničke podjele kako bi prikrili svoje korumpirane poslove, dozvoljavajući Rusiji da iskoristi prednost", rekao je Abazović za Washington Examiner.

Za Abazovića je integracija Crne Gore u EU, nakon više od jedne decenije kao kandidata za članstvo, jedinstvena misija i misija za koju veruje da je u skladu sa ciljevima SAD.

"Imamo taj zajednički interes. Ali moramo da radimo zajedno u zaštiti demokratskih vrijednosti. Potrebna nam je podrška NATO-a i SAD u borbi protiv negativnog ruskog uticaja u regionu, uključujući i Crnu Goru", naglasio je Abazović.

On je optužio predsjednika Mila Đukanovića da štiti kriminalne mreže unutar zemlje nakon što je, kako je rekao, njegova Vlada zabilježila rekordan broj hapšenja.

"Predsjednik Đukanović je na čelu ovoga", rekao je Abazović, optužujući ga da je podstakao vjerske i etničke podjele koje su, kako je ocijenio, dovele do pada njegove vlade u avgustu.

Washington Examiner piše da je odlazeći premijer upozorio na uticaj Kine "kroz grabežljivo pozajmljivanje infrastrukture". Crna Gora se bori da otplati zajam za auto-putu, vrijednom 1,2 milijarde dolara. Abazović je, dok je prošle godine bio potpredsjednik vlade, apelovao na EU da pritekne u pomoć Crnoj Gori.

Kina ima pravo da zaplijeni zemljište unutar Crne Gore ako zemlja ne otplati na vrijeme obaveze Export-Import banci,.

Abazović krivi svoje prethodnike u vladi što su pristali na kineski sporazum. Ističe da se Crna Gora borila da pronađe zajmodavca zbog zabrinutosti da država neće moći da otplati troškove.

"Kina i Rusija, imaju različite strategije, ali [rade na tome da] utiču na našu zemlju", rekao je Abazović za Washington Examiner

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.