Putin naredio djelimičnu vojnu mobilizaciju; Zapad je prešao sve granice, branićemo se svim sredstvima
Vladimir Putin

“To nije blef“

Putin naredio djelimičnu vojnu mobilizaciju; Zapad je prešao sve granice, branićemo se svim sredstvima

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je djelimičnu mobilizaciju u Ruskoj Federaciji, javljaju agencije. Ukaz o djelimičnoj mobilizaciji je potpisan, a parlament će biti informisan o mjerama koje su potrebne za njeno izvođenje. On je objasnio da je Ministarstvo odbrane preporučilo da se aktiviraju vojni rezervisti, pošto se zemlja suočava sa produženim kofliktom u Ukrajini i Donbasu. Putin je kazao da Rusija posjeduje oružje modernije od onog koje ima NATO i da će ako bude postojala prijetnja teritorijalnoj cjelovitosti Rusije, biti upotrebljena sva sredstva. "To nije blef", istakao je.

Kaže i da “Zapad prešao svaku granicu“, te da neodgovorni političari govore o isporukama ofanzivnog naoružanja Ukrajini.

“Rusija, kao i do sada, će zaustaviti sve koji teže da vladaju svijetom, prijete raspadu i porobljavanju države. Zapad je krenuo na nuklearne ucjene, upotrebu oružja za masovno uništenje protiv Rusije“, naveo je ruski predsjednik, a prenosi Sputnjik.

On je rekao i da glavni ciljevi operacije u Ukrajini ostaju nepromijenjeni da je Luganska Narodna Republika u potpunosti oslobođena, a Donjecka Narodna Republika djelimično.

Prema njegovim riječima, u pitanju je zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta Rusije i podrška sunarodnika da sami odrede svoju budućnost.

“Specijalna operacija je bila neophodna radi borbe protiv nacizma u Ukrajini“, istakao je Putin.

Ocijenio je i da zapadne države podstiču Kijev da prenese borbena dejstva na teritoriju Rusije.

U obraćanju koje je prenosila Prva ruska TV, Putin je naveo da se djelimična mobilizacija odnosi na rezerviste sa iskustvom koji će proći prethodnu vojnu obuku.

On je kazao da je već potpisao ukaz o djelimičnoj mobilizaciji koja će početi već danas.

Putin se obratio naciji dan nakon što su proruski separatisti najavili referendume o pridruživanju četiri okupirane ukrajinska regiona Rusiji kasnije ove nedelje – Luganska, Donjecka, Hersona i dijela Zaporožja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.