Simović-Zvicer: Krajnje vrijeme da se izaberu članovi Sudskog savjeta

Danas drugo glasanje u Skupštini Crne Gore

Simović-Zvicer: Krajnje vrijeme da se izaberu članovi Sudskog savjeta

Privremena predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović-Zvicer očekuje da se danas u Skupštini konačno izaberu četiri člana Sudskog savjeta.

"U drugom krugu je potrebna tropetinska većina tj. 49 glasova poslanika, tako da je krajnje vrijeme. Nama je mandat produžen, evo počela je peta godina, a članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, između ostalih Dobrica Šljivančanin i Ljoro Markić, birani su 2014.

Dakle, krajnje je vrijeme da se postigne ta potrebna većina. Ako se kojim slučajem to ne desi, mi po Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama nastavljamo mandat do izbora novih članova", kazala je Simović-Zvicer za Antenu M. 

Vanredna sjednica Skupštine, na kojoj se ponovo glasa o prijedlogu za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika zakazana je za 16 sati. 

To je drugo glasanje jer u prvom krugu nijedan od predloženih kandidata nije dobio dvotrećinsku podršku poslanika (54 glasa).

Za izbor u drugom krugu potrebna je tropetinska podrška, odnosno glasovi 49 poslanika.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu predložio je ranije da se za članove Sudskog savjeta izaberu Nebojša Vučinič, Radoje Korać, Dragan Šoć i Fikret Kurgaš.

Na sjednici Skupštine 17. avgusta za izbor Koraća i Vučinića u Sudski savjet glasalo je po 49 poslanika, za Kurgaša 45, a Šoća 43.

Vanrednu sjednicu na kojoj će se ponovo glasati za članove Sudskog savjeta zakazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović na zahtjev 39 poslanika.

Vanredno zasijedanje inicirali su poslanički klubovi Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske i Liberalne partije, Socijaldemokrate, Bošnjačke stranke, Demokratske unije Albanaca i Albanske liste. 

Izvor: Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.