Sajber napadi ne prestaju, finansijski gubici i dalje nepoznati

Sajber napadi ne prestaju, finansijski gubici i dalje nepoznati

Sajber napadi na Vladinu infrastrukturu ne prestaju, ali se pojedini servisi vraćaju. Prioritet je osposobiti javne nabavke, što nadležni najavljuju do kraja sedmice. O finansijskim gubicima, još se ne može govoriti.

“Mi definitivno ne možemo da odahnemo. Ono što je optimistično da smo uspjeli da pređemo i postignemo stepen remedijacije i vraćamo pojedine servise”, kazao je za TVCG Dušan Polović iz Ministarstva javne uprave.

Nepun mjesec od najvećih sajber napada koju su Crnu Gori ikada zadesili, stvari se polako normalizuju, ali opasnot još postoji.

“Od petka veče smo pustili portal gov.me to su prvi rezultati koje smo postigli. Petak na subotu imali smo povećan saobraćaj ka tom portalu koji je desetostruko veći od normalnog saobraćaja i identifikovali napade, ta situacija će potrajati”, naveo je Polović. 

Uprkos tome, prioriteti postoje, kaže Polović. 

“Tokom ove neđelje nadamo se da ćemo podići portal za javne nebavke što je od važnog značaja i za građane i druge organe”, naveo je Polović.

I upravo javne nabavke u proteklom periodu najviše su trpjele. Zaustavljeni su državni tenderi, samim tim otežan je rad pojedinih institucija. Iz Ministarstva finansija međutim poručuju da se o novčanim gubicima još ne može govoriti.  

“U ovom trenutku što se tiče postupaka ne postoji način na koji bismo mogli percipirati koliki je to finansijski gubitak, jer takvih gubitaka ne može biti u finansijskom smislu može biti određenog kašnjenja u pružanju određenog predmeta nabavke. Vjerujemo da su naručioci od početka planirali javne nabavke tako da vremenski period između ugovora koji su u toku i koji ističu nije veliki”, kazala je za TVCG Jelena Jovetić iz Ministarstva finansija.  

Iz Ministarstva javne uprave podsjećaju da su za sve dokumente koji su hakovani imali rezervne tako da veće štrete ne može biti sve i da budu objavljeni na dark vebu.   

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.