Popa: Vlada da se uzdrži od bilo kojeg oblika pritiska na novinare

Upozorenje Delegacije Evropske komisije na targetiranje Pobjede i drugih medija premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića

Popa: Vlada da se uzdrži od bilo kojeg oblika pritiska na novinare

Šefica Delegacije EK u Podgorici je odgovorila na dopis glavnog urednika dnevnog lista Pobjede Draška Đuranovića, upućenog 7. septembra, nakon navoda Dritana Abazovića, premijera u tehničkom mandatu, koji je – poslije razgovora u Specijalnom državnom tužilaštvu 5. septembra, kada je navodno prezentovao operativna saznanja o švercu cigareta - u izjavi okupljenim novinarima direktno optužio dnevni list Pobjeda, glavnog i odgovornog urednika Draška Đuranovića, kao i još nekoliko medija – CDM, Portal Analitika i Mportal – da su ,,zaštitnici kavačkog klana“ i da su ,,povezani sa ljudima iz kriminalnog miljea“.

"Sa najviše državne adrese kritički mediji i poimenice glavni urednik Pobjede targetirani su kao članovi nekog mafijaškog klana, čime je uzbiljno ugrožena bezbjednost novinara i članova njihovih porodica - piše u pismu glavnog urednika Pobjede šefici Delegacije EK u Crnoj Gori, uz ocjenu da izjava premijera Abazovića ,,predstavlja do sada nezabilježeni pritisak na slobodu medija i najgrublji napad na profesionalni i lični integritet novinara koji kritički, na osnovu činjenica i informacija, izvještavaju o pojavama u društvu, kao i o radu Vlade Dritana Abazović“, piše u pismu glavnog urednika Pobjede uz zahtjev Delegaciji EK za komentar.

" Delegacija EU veoma pažljivo prati sva dešavanja u oblasti slobode medija, koja je jedna od ključniih demokratskih vrijednosti Evropske unije i presudan dio procesa pristupanja Crne Gore EU ", ističe se u odgovoru  Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori.

U daljem tekstu se ističe da, u cilju afirmacije slobode medija, Vlada Crne Gore treba da se uzdrži od bilo kojeg oblika političkog pristiska na novinare.

" Vlada treba da afirmiše slobodu medija time što će se uzdržati od bilo kojeg oblika političkog pritiska na novinare i prepustiti sve navode o kršenju zakona nadležnim državnim organima, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i relevantnim međunarodnim i evropskim standardima", zaključuje šefica Delegacije EK u Crnoj Gori Kristina Oana Popa.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.