London se oprostio od kraljice, povorka stigla u Vindzor; Đukanović prisustvuje državnom ispraćaju
Foto: REUTERS

London se oprostio od kraljice, povorka stigla u Vindzor; Đukanović prisustvuje državnom ispraćaju

Velika Britanija danas se oprašta od kraljice Elizabet Druge. Britanska kraljica biće sahranjena danas u prisustvu više od 500 zvaničnika.

Sahrani prisustvuje oko 2.000 gostiju, među kojima nekoliko stotina šefova država i članova raznih monarhija u svijetu. Crnu Goru predstavlja predsjednik Milo Đukanović. 

Kovčeg sa tijelom kraljice Elizabete Druge prevežen je na lafetu kroz London, pored Bakingemske palate do Velingtonovog slavoluka.

Povorka sa kovčegom kraljice Elizabete stigla je do svog odredišta - Velingtonove kapije, nakon svečanog marša koji je trajao oko 45 minuta.

Velingtonova kapija podignuta je 1820-ih i prvobitno je bila ulaz u Bakingemsku palatu, ali je šest decenija kasnije premještena na sadašnju lokaciju kako bi se obilježio poraz vojvode od Velingtona od Napoleona.

Na vrhu kapije nalizi se najveća bronzana skulptura u Evropi koja prikazuje anđela mira.

Automobil sa kovčegom Elizabete II uputio se u Vindzor gdje će kraljica večeras biti sahranjena nakon privatnog obreda u kapeli Svetog Đorđa.

Ceremonija u Vestminsterskoj opatiji bila je prva državna sahrana od smrti premijera Vinstona Čerčila 1965. godine, dok će u dvorcu Vindzor večeras biti održan privatni obred, posle čega će kočeg sa tijelom kraljice biti položen u grobnicu u kapeli Svetog Đorđa. 

U 17 časova kovčeg sa tijelom kraljice Elizabete trebalo bi da stigne u Vindzor, gdje će biti služeno privatno opijelo, nakon čega će biti položen u kraljevsku grobnicu u Kapeli svetog Đorđa.

Održana crkvena služba

Održana je crkvena služba. Djelove iz Biblije čitali su đakon Vestminstera Dejvid Hojl, baronica Patricija Skotland – generalna sekretarka Komonvelta.

Kovčeg sa tijelom kraljice unijet je u Vestminstersku opatiju što je ujedno u početak zvaničnog čina sahrane.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sa suprugom prisustvuje državnom ispraćaju kraljice Elizabete Druge u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

To će biti prva državna sahrana od smrti premijera Vinstona Čerčila (Winston Churchill) 1965. godine.

Policija je navela da će obezbjeđenje sahrane biti zahtjevnije od obezbjeđenja Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu.

Sahrani će između ostalih prisustvovati predsjednici SAD i Francuske, Džozef Bajden (Joseph Biden) i Emanuel Makron (Emmanuel Macron), predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel (Charles Michel).

Očekuje se prisustvo predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Brazila Žaira Bolsonara i saudijskog princa Muhameda bin Salmana. Predsjednika Kina Si Đinpinga će predstavljati visoki zvaničnik Vang Ćisan.

Na sahranu nisu pozvani zvaničnici Rusije, Bjelorusije, Sjeverne Koreje i Mjanmara.

Očekuje se dolazak članova kraljevskih porodica iz Španije, Monaka, Norveške, Holandije, Danske, kao i japanski car Naruhito kojem će to biti prvo putovanje u inostranstvo od dolaska na tron 2019. godine.

Kraljica (96) preminula je 8. septembra u zamku Balmoral u Škotskoj, a nasljednik je njen najstariji sin, princ Čarls koji je postao kralj Čarls Treći, dok je njegov najstariji sin Vilijam (William), novi prestolonasljednik.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.