Košarkaši Španije se vratili na čelo Evrope: Nevjerovatnom igrom pobijedili Francusku u finalu Eurobasketa
Foto: Starsport

Košarkaši Španije se vratili na čelo Evrope: Nevjerovatnom igrom pobijedili Francusku u finalu Eurobasketa

Košarkaška reprezentacija Španije po četvrti put u istoriji šampion je Evrope. "Crvena furija" je u finalu u Berlinu pobijedila selekciju Francuske rezultatom 88:76 i posle trećeg mjesta na EP 2017. vratila se na najviši stepenik pobjedničkog postolja.

Španija je najbolja na kontinentu bila još 2009. i 2011. odnosno slavila je na četiri od posljednjih šest šampionata. Francuska je ostala na jedinoj tituli osvojenoj 2013. u Sloveniji.

Veliki trijumf tima na koji skoro niko nije računao prije početka prvenstva najavio je nevjerovatni Huanćo Ernangomes koji je u prvom poluvremenu trojke šutirao 6/7 i bio je najzaslužniji što je njegova ekipa u jednom trenutku imala 21 poen prednosti – 47:26.

Francuska se u finišu prvog poluvremena probudila i serijom 11:0 uspjela je na odmor da ode sa podnošljivih minus 10 – 47:37.

Ekipa Vensana Kolea je u ranoj fazi treće deonice došla i do 49:46 i u tim trenucima mnogo su povjerovali da je na pomolu veliki preokret, međutim, Španci su ponovo dodali gas i serijom 9:0 ponovo su obezbijedili dvocifrenu prednost – 58:46.

Skariolov tim je rutinski održavao prednost, a kiada je Alberto Dijaz na minut i 33 sekundi prije kraja postigao trojku za 85:70 svima je i definitivno bilo jasno ko će osvojiti trofej.

Španija je ubacila 15 trojki iz 31 pokušaja, a prednjačio je Huanćo Ernangomes sa 27 poena (2/2 za dva, 7/9 za tri) uz 5 skokova, njegov brat Vili i Lorenzo Braun su upisali po 14, s tim što je nekadašnji igrač Crvene zvezde imao i 11 asistencija, a Haime Fernandes je utakmicu završio sa 13 poena.

Kod Francuza su odskočili Evan Furnije sa 23 poena, Toma Ertel sa 16 i 7 asistencija i Geršon Jabusele sa 13 poena i 6 asistencija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.