Klinton: Širenje NATO-a na istok nije razlog ruskog napada na Ukrajinu
Bil Klinton

Klinton: Širenje NATO-a na istok nije razlog ruskog napada na Ukrajinu

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bil Klinton izjavio je da širenje NATO na istok nije razlog za napad Rusije na Ukrajinu.

“Mislim da smo uradili pravu stvar u pravo vrijeme, a da nismo, do ovakve krize je moglo da dođe i ranije“, rekao je Klinton u intrvjuu za CNN, prenosi Politiko.

On je odbacio kao neosnovane tvrdnje Rusije da je bila primorana da interveniše u Ukrajini zbog toga što se NATO proširio do njenih granica.

“To nije tačno, a i predsjednik Rusije Vladimir Putin ne krije da smatra da je nestanak Sovjetskog Saveza bila velika tragedija“, kazao je Klinton.

Prema njegovim riječima, NATO nikada nije imao namjeru da prijeti Rusiji, a istočnoevropske države su imale pravo da žive bezbjedno posle decenija dominacije Rusije.

“Kada sam uradio što sam uradio, ponudio sam Rusiji ne samo specijalno partnerstvo sa NATO, već i perspektivu da se na kraju učlani u naš savez“, rekao je Klinton.

Dodao je da je to obrazložio činjenicom da će najveći bezbjednosni problemi u budućnosti predstavljati nedržavni činioci, ili autoritarne države koje terorističkim grupama prodaju hemijske, biološke ili nuklearne kapacitete, pa je smatrao da NATO i Rusija treba zajedno da se bore protiv toga.

Klinton je u Bijelu kuću ušao 1992, godinu dana nakon nestanka Sovjetskog Saveza, a tokom njegovog mandata u NATO su primljene Češka, Mađarska i Poljska.

“Zar je Poljacima trebalo da kažemo da vječno treba da žive u strahu da će Rusija ponovo krenuti na njih. Ili je to trebalo da kažemo Mađarima, ili baltičkim državama. Da li su sve te države nakon ulaska u NATO ikada poželjele da ponovo budu dio Sovjetskog Saveza“, upitao je Klinton.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.