Makronova stranka promijenila ime

Makronova stranka promijenila ime

Republika u pokretu (LREM), stranka francuskog predsjednika Emanuela Makrona zvanično je promijenila ime u Preporod.

Formirana samo godinu dana prije njegovog izbora za predsjednika 2017. godine, instrument za reizbor 2022, Makronova stranka nastoji da se revitalizuje i spremi za predsjedničke izbore 2027. kada on više neće moći da se kandiduje za treći mandat.

Aktivisti su se okupili u subotu u Luvru u Parizu, nekoliko metara od piramide gdje je Makron kao najmlađi predsjednik Francuske proslavio svoju prvu pobjedu 2017. godine.

„Bez jedinstva ekstremisti će pobijediti“, upozorio je Makron, sada počasni predsjednik partije Preporod.

On je izabran za drugi mandat u maju, pobjedivši kandidatkinju ekstremne desnice Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen koja je osvojila 41 odsto glasova. To je bilo 2,6 miliona glasova više nego što je dobila kada je takođe s Makronom ušla u drugi krug izbora 2017. godine.

Na parlamentarnim izborima u junu, svježe reizabran predsjednik izgubio je apsolutnu većinu u Skupštini dok je stranka Marin Le Pen Nacionalno okupljanje osvojila rekordnih 89 mjesta.

Na čelu nove stranke Preporod je 37-ogodišnji Stefan Sežurne, bivši Makronov saradnik i predsjednik partijske grupe Preporod u Evropskom parlamentu.

Izvor: Agencije

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.