Bajden poziva Putina da ne koristi nuklearno oružje: „To bi promenilo rat“

Bajden poziva Putina da ne koristi nuklearno oružje: „To bi promenilo rat“

Američki predsjednik Džo Bajden pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne koristi taktičko nuklearno ili hemijsko oružje kako bi vratio izgubljena područja u Ukrajini.

Nakon što je ukrajinska vojska izbacila ruske snage iz nekih djelova sjeveroistočne Ukrajine, Putin je upozorio da bi Moskva mogla snažnije da uzvrati ako njene snage budu pod dodatnim pritiskom. Time je zabrinuo Zapad da bi mogao da posegne da nekonvencionalnim sredstvima poput nuklearnog ili hemijskog oružja.

U intervjuu za CBS mrežu na pitanje šta bi rekao Putinu u slučaju da on razmatra korištenje takvog oružja, američki predsjednik Džo Bajden je odgovorio: "Nemoj. Nemoj. Nemoj. To bi promijenilo rat kao ništa dosad, kao ništa od Drugog svjetskog rata".

Na pitanje kakve bi bile posljedice ako Putin pređe tu granicu, Bajden nije htio da odgovori.

- Mislite da bih vam rekao kad bi tačno znao šta bi to bilo? Naravno, neću vam reći. To će biti posljedično. Oni će postati više parija u svijetu nego što su ikad bili. I zavisno od dometa onoga što rade biće određeno kakav će odgovor biti - rekao je Bajden.

CBS će kompletan intervju s Bajdenom prikazati kasnije u nedjelju.

Izvor: Hina/Reuters

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.