Ljiljanić: Spremno dočekujemo zimu na auto-putu

Ljiljanić: Spremno dočekujemo zimu na auto-putu

Kompanija Monteput već više od 17 godina uspješno upravlja jednim od najznačajnijih objekata putne infrastrukture u CG, tunelom ,,Sozina“ i prilaznim saobraćajnicama, a učešćem u gigantskom projektu kakav je auto-put Bar-Boljare, dokazala je spremnost da nadmaši dosadašnje poduhvate i otvori novo poglavlje u svom poslovanju.

Nakon dva mjeseca od otvaranja dionice od Smokovca do Mataševa, izvršni direktor Monteputa Milan Liljanić, sumirao je utiske i ocijenio da su uprkos brojnim izazovima, uspjeli da opravdaju očekivanja.

,,Desilo se mnogo incidenata, ali smo zadovoljni funkcionisanjem. Naše službe su pravovremeno i efikasno reagovale. Kod svih velikih infrastruktirnih projekata, u početnoj fazi ekspolatacije dolazi do problema u funkcionisanju. U početku je bilo problema sa sistemom naplate, ali smo ih uspješno rješavali.“

MilanLjiljani

Foto: Media Biro

Na pitanje o utiscima saradnje sa kineskom kompanijom CRBC, odgovorio je da je bila uspješna i korektna.

Kada je riječ o zimskom održavanju auto-puta, veliki broj vozača i građana izrazilo je skeptičnost. Međutim, u Monteputu tvrde da su na vrijeme preuzeli konkretne korake i da nema potrebe za brigom. 

,,Što se tiče zimskog održavanja, uvjeravam vas da ćemo zimsku sezonu dočekati potpuno spremni. Sva neophodna oprema je već nabavljena. Nabavili smo deset snjegočistača sa kombinovanim posipačima i plugovima, dva specijalna vozila ,,Unimog“, freze za snijeg. U toku je obuka zaposlenih“ objasnio je Ljiljanić.

 

Oprema1
Foto: Media Biro

 

Povodom nastavka gradnje auto-puta, izvršni direktor naglasio je da je Ministarstvo kapitalnih investicija apliciralo za sredstva koja su potrebna za izradu projekta dvije dionice, i to: Mataševo-Andrijevica dužine 23 km i Farmaci-Smokovac u dužini od 12 km.

,,U planu je da se izrada glavnog projekta realizuje u narednoj godini. To bi obuhvatalo i sredstva koja su potrebna za pripremu tenderske dokumentacije. Najraniji početak radova na novim dionicama bi bio 2024 godine.“

Osim najvećeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori, u Monteputu su aktivni i na poslovima upravljanja i održavanja tunela ,,Sozina" i prilaznim saobraćajnicama . Upoređujući rezultate iz prethodnih sezona, potvruđuju da se broj prolazaka iz mjesec u mjesec povećava, te da ove godine očekuju rekord prometovanih vozila. Osim toga, u fokusu je i unaprijeđenje infrastrukture objekta čija dužina iznosi 4.189 metara.

 

 
Oprema61
Foto: Media Biro

 

,,Što se tiče održavanja tunela u prethodnom periodu, bilo je veoma izazovno. To je tunel koji je u ekspolataciji 17 godina. U narednom periodu, već do kraja godine, očekujemo manje intervencije u vidu pranja tunela i nekih intervencija u građevinskom smislu. U narednim godinama, to ćemo intezivirati i odvojiti veća sredstva, a sve u skladu sa planom redovnog održavanja,“ zaključio je Ljiljanić, a ujedno i najavio da će kroz edukaciju građana o elektronskoj naplati putarine, koju trenutno koristi 20 odsto vozača, Monteput poraditi na njenoj popularizaciji. 

 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.