Ko je pozvan, a ko nije na kraljičinu sahranu

Ko je pozvan, a ko nije na kraljičinu sahranu

Očekuje se da će sahrani kraljice Elizabete Druge prisustvovati oko 500 šefova država i stranih velikodostojnika. Većina lidera zamoljena je da putuje komercijalnim letovima, a saopšteno im je da će biti prebačeni grupno autobusom sa lokacije u zapadnom Londonu. Ceremonija će biti održana sjutra u Vestminsterskoj opatiji, koja može da primi oko 2.200 ljudi.

Evo šta znamo do sada o tome ko će, a ko neće prisustvovati ovom istorijskom događaju.

Očekuje se da će kraljičina sahrana u ponedeljak biti jedno od najvećih okupljanja pripadnika kraljevskih porodica i političara održanih u Velikoj Britaniji decenijama unazad.

Evropske kraljevske porodice

Očekuju se članovi kraljevskih porodica iz čitave Evrope, od kojih su mnogi bili u krvnom srodstvu sa kraljicom.

Belgijski kralj Filip i kraljica Matilda potvrdili su da će doći, kao i kralj Vilem-Aleksander i njegova žena, kraljica Maksima, zajedno sa njegovom majkom, bivšom holandskom kraljicom princezom Beatriks.

Kralj Felipe i kraljica Leticija od Španije takođe su prihvatili poziv, kao i kraljevske porodice Norveške, Švedske i Danske.

Američki predsjednici

Bijela kuća je potvrdila da će predsjednik Džo Bajden prisustvovati sahrani zajedno sa prvom damom Džil Bajden, mada izgleda da oni neće putovati autobusom kada stignu u London.

Mnogo se govorilo o tome da li će Bajden pozvati prethodnika Donalda Trampa da čini deo američke delegacije, ali ograničenja za veličinu delegacija znače da bivši predsjednici možda neće moći da prisustvuju.

Bilo je spekulacija da bi neki bivši predsjednici i prve dame – posebno Obamini – mogli da dobiju privatne pozivnice.

Džimi Karter, koji je služio kao predsjednik od 1977. do 1981, nije dobio pozivnicu, rekao je njegov kabinet za Politiko.

Lideri Komonvelta

Među zvanicama se očekuju i lideri iz svih krajeva Komonvelta, kojima je kraljica služila kao šefica države tokom čitavog trajanja njene vladavine.

Australijski premijer Entoni Albaneze prihvatio je poziv, kao i premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern i kanadski premijer Džastin Trudo.

Očekuje se da će sahrani prisustvovati veliki broj generalnih guvernera, koji služe kao predstavnici monarha u kraljevstvu Komonvelta, zajedno sa liderima svojih zemalja.

Dugogodišnja premijerka Bangladeša Šeik Hasina i predsednik Šri Lanke Ranil Vikremesinge navodno su takođe prihvatili poziv.

Indijski premijer Narendra Modi tek treba da potvrdi dolazak.

Drugi svjetski lideri

Među drugim svjetskim liderima za koje se kaže da su prihvatili poziv su irski premijer Majkl Martin, njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer i italijanski predsjednik Serđo Matarela, kao i predsednica Evropske komisije Ursula Fon Der Lajen.

Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jeol i brazilski predsjednik Žair Bolsonaro takođe su potvrdili prisustvo.

Doputovaće i japanski car Naruhito, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i francuski predsjednik Emanuel Makron.

Iz Pekinga je saopšteno da će na sahranu doći potpredsjednik Vang Ćišan kao specijalni izaslanik predsjednika Kine Sija Đinpinga.

Sahrani će prusistvovati i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sa suprugom Lidijom.

Islamska republika Iran, dugo godina pod međunarodnim sankcijama zbog nuklearnog programa, biće predstavljena samo na ambasadorskom nivou, saopštili su izvori iz Vajthola.

Nisu pozvani

Predstavnici Rusije, Bjelorusije i Mjanmara nisu pozvani, kaže Džejms Lendejl, BBC novinar.

Diplomatski odnosi Velike Britanije i Rusije potpuno su prekinuti otkako je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu, a portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina izjavio je prošle nedjelje da on “ne razmišlja” da prisustvuje sahrani.

Invazija je pokrenuta djelimično sa teritorije Belorusije, čiji je predsjednik, Aleksandar Lukašenko, bliski Putinov saveznik.

Velika Britanija je takođe značajno smanjila diplomatsko prisustvo u Mjanmaru od vojnog puča u ovoj zemlji u februaru 2021. godine.

Izvor: BBC na srpskom

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.