Preporuke Vlade: Uključivati bojler po potrebi, veš sušiti na vazduhu, mašinu uljučivati tek kad je puna
Ilustracija

ŠTEDNJA

Preporuke Vlade: Uključivati bojler po potrebi, veš sušiti na vazduhu, mašinu uljučivati tek kad je puna

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, usvojila Izvještaj o radu Nacionalnog savjeta za analizu i praćenje sigurnosti snabdijevanja energijom i energentima sa Predlogom preporuka za smanjenje potrošnje električne energije.

Predlog preporuka za preduzimanje mjera u domaćinstvima u cilju smanjenja potrošnje električne i toplotne energije

Ušteda na toploj vodi

Korišćenje bojlera za pripremu tople vode samo kada je potrebna, termostat bojlera, podesiti na temperaturu zagrijavanja do 60°C;

Uštede na rashladnim i grejnim uređajima

Postavljanje frižidera na 4°C, a zamrzivača na -18°C kako bi se obezbijedio optimum u potrošnji;razumno korišćenje grejnih uređaja u domaćinstvu;u toku dana koristiti sunce što više za osvjetljenje, kao i za zagrijavanje prostora u grejnoj sezoni, a tokom noći spustiti roletne i navući zavjese;ne pokrivati grejne elemente i uređaje nemještajem ili odjećom jer na taj način emitujumanje toplote.

Uštede kod mašina za pranje veša i suda

Koristiti mašinu za pranje sudova i veša tek kada je puna, jer je energetski mnogo efikasnije;izbjegavati sušenje veša u sušilicama, već veš sušiti na vazduhu;temperaturama pranja jer se tako može uštedjetitreba koristiti program na nižimznačajna količina energije.

Ušteda energije kod pripreme hrane

“Treba kuvati u poklopljenoj posudi jer se tako štedi do 20 odsto energije, takođe treba koristiti posude koje su veličinom srazmjerne grejnoj površini kako bi se izbjegao gubitak od 20 odsto energije; kada voda proključa, jačinu grijanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda da nastavi da ključa;najekonomičnije kuvanje obavlja se u ekspres loncu, kojim se vrijeme kuvanja i utrošena električna energija smanjuju za dva do tri puta; isključivanjem rerne 10 minuta prije kraja pečenja može se uštedjeti do 20 odsto energije;prilikom korišćenja rerne, poželjno je što manje je otvarati jer se pri svakom otvaranju vrata rerne izgubi 20 odsto toplote.

Ušteda energije kod rasvjete i ostalih električnih uređaja: gasiti svijetla u sobama u kojima se ne boravi;velike uštede mogu se ostvariti zamjenom običnih sijalica sa užarenim vlaknom LED metal-halogenim sijalicama. Ove sijalice troše i do 10 puta manje energije od običnih;isključiti računar nakon završetka rada na njemu; isključiti punjače baterija iz utičnica; redovno mijenjati filtere na grejnim uređajima; isključiti dekorativnu rasvjetu na stambenim zgradama i porodičnim kućama. Zagrijavanje prostora: preporučene temperature za prostorije: za slučaj da se sjedi i duže boravi ova temperatura treba da bude od 20 do 21°C; za prostor u kome spavamo 18°C;za prostorije u kojima zbog odlaska na posao i školu tokom dana niko ne boravi 16°C; a u slučaju dužeg odsustva 10°C.

Prilikom kupovine električnih uređaja za domaćinstvo treba obratiti pažnju na energetske oznake.

Energetske oznake govore nam o energetskoj efikasnosti i potrošnji energije. Treba kupovati uređaje sa najvećom klasom energetske efikasnosti. Na svakoj oznaci može se vidjeti oznaka energetske efikasnosti uređaja u odnosu na maksimalnu energetsku efikasnost koju takva vrsta uređaja može potrošiti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.