Švedska premijerka podnijela ostavku
Magdalena Anderson

Švedska premijerka podnijela ostavku

Švedska premijerka Magdalena Anderson podnijela je ostavku pošto je njena vlada doživjela poraz na opštim izborima i sada se očekuje da lider Umjerene stranke Ulf Kirsteson formira vladu, koja će uključivati i Švedske demokrate, krajnje desnu stranku.

Blok sačinjen od stranke Umjerenih, Švedskih demokrata, Hršćanskih demokrata i Liberala imaće 176 mjesta od 349, koliko ima švedski parlament.

Lijevi centar dobiće 173 poslaničkih mjesta prema najnovojim podacima izborne komisije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izbori su značajna prekretnica za švedsku politiku, jer je stranka Švedskih demokrata nekada bila smatrana za izopštenike, a sada su osvojili skoro 20 odsto glasova.

Obećali su da će Švedsku “učiniti ponovo sigurnom“ uvođenjem dužih zatvorskih kazni i ograničavanjem imigracije, ali BBC navodi da njihov stranački lider neće biti premijer, jer nema punu podršku sve četiri stranke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.