Evropa u strahu: Prijeti nam nezaustavljivi talas ptičjeg gripa

Evropa u strahu: Prijeti nam nezaustavljivi talas ptičjeg gripa

Grip bi, upozoravaju poljoprivrednici, mogao dovesti do zatvaranja farmi perade koje se nalaze na močvarnim područjima, piše Gardijan.

Više od 3,7 miliona kokošaka, patki i ćurki istrijebljeno je u Nizozemskoj. Ta se zemlja trenutno bori s najgorom epidemijom ptičjeg gripa u svojoj istoriji. 

Francuska  vlada je rekla da je do sada istrijebljeno 16 miliona tih ptica. Ima poljoprivrednika koji su se zbog tog poteza našli u finansijskim problemima.

"Virus su u Nizozemsku donijele divlje ptice selice koje su tamo došle da prezime. Ove smo godine uočili da virus masovno kruži među ptičjom populacijom. Spazili smo ga kod morskih ptica, koje inače nisu njegovi domaćini, a ne samo kod gusaka i patki", rekla je Beerens.

Beerens je rekla da su se evropskim i američkim sojevima ptičje gripe zarazile lisice, jazavci i vidre.

"To nije dobro. Ako se sisavci mogu zaraziti, to znači da se virus čovjeku približio kao nikad prije", ustvrdila je Beerens.

Još se uvijek ne zna kako virus ulazi na farme, budući da je prije više mjeseci mnogima od njih zabranjeno da ptice puštaju na svjež vazduh i prevoze ih bilo gdje.

"Malo je potrebno. Čovjek ga može unijeti, može ga se unijet preko alata, a moguće je i da neki glodar prvo ugazi u ptičji izmet pa se potom prošeta farmom. Zaraženo perje vjetar može donijeti u farmu, a i kiša se može pomiješati s ptičjim izmetom koji se nalazi na krovovima farmi", rekla je Beerens.

Najbolji način odbrane, kako ističu naučnici, jeste vakcinacija.

Izvor: Jutarnji.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.