Nenezić: Moguće kratkoročne nestašice mlijeka

Nenezić: Moguće kratkoročne nestašice mlijeka

Uprkos najavama nadležnih da neće biti nestašice mlijeka, građani poslednjih dana prave zalihe ove osnovne životne namirnice pa su pojedine prodavnice ograničile kupovinu mlijeka na nekoliko litara.

Odluka Vlade Srbije da zabrani izvoz mlijeka imaće i kratkoročne posljediće po našu zemlju, kazao je u izjavi za Antenu M predsjednik Udruženja mljekara Crne Gore Dragan Nenenić.

Nenezić navodi da je jedino i pravo rješenje da se okrenemo sopstvenoj proizvodnji.

"Crna Gora ima dovoljno mlijeka za sopstvene bilansne potrebe, međutim, od ukupnih količina proizvedenog mlijeka u Crnoj Gori, otkupi se nekih 30 posto, možda i manje. Siguran sam da se pametnom politikom lokalnih samouprava može naći način da se taj otkup poveća makar na 40 ili 50 odsto, čime bi naše mljekare, odnosno proizvođači imali dovoljne količine mlijeka za kapacitete koje trenutno posjeduju", kazao nam je Nenezić.

Navodi da trenutnu nestašicu mlijeka u Crnoj Gori izaziva i povećana kupovina ove životne namirnice.

"Kao tržište zavisimo od uvoza sirovog mlijeka, ali ne i odstalih mliječnih proizvoda. Nema potrebe za širenjem panike i kupovanjem ove namirnice u velikim količinama. Jedino što možemo očekivati je kratkoročna nestašica mlijeka.

Dugoročno rješenje ovog problema je oslanjanje na domaću proizvodnju.

Moje viđenje je da državna politika treba da se okrene poljoprivrednim proizvođačima Crne Gore, nevezano da li je to mlijeko, meso, voće i povrće, sve ono što crnogorski građani najviše koriste u ishrani", istakao je Nenezić.

Budžet odnosno subvencije za poljoprivredu ne predstavljaju trošak, već investiranje u poljoprivredu, naglasio je Nenezić.

To moramo da shvatimo kao investiranje u poljoprivredu. I to nije samo pravilo i zakon u Crnoj Gori, to rade sve razvijene evropske i svjetske zemlje, istakao je Nenezić za Antenu M.

Nenezić građanima poručuje da se ne plaše dugoročne nestašice i da ne stvaraju zalihe mlijeka

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.