Žene u Mađarskoj prije pobačaja će morati da slušaju otkucaje srca fetusa
Ilustracija

Žene u Mađarskoj prije pobačaja će morati da slušaju otkucaje srca fetusa

Žene koje žele da obave pobačaj u Mađarskoj moraju, u skladu s novim pravilom, prije izvođenja zahvata da poslušaju otkucaje srca fetusa.

Pravni proglas kojim je ministar unutrašnjih poslova Sandor Pinter naredio da se ispoštuje ta naredba, u mađarskim novinama pojavio se u ponedeljak uveče.

U njemu stoji da, prilikom podnošenja zahtjeva za pobačaj, žena mora da pokaže ljekarsku potvrdu o tome da su joj “jasno predočeni faktori koji ukazuju na postojanje vitalnih funkcija embriona”.

Prema pisanju lokalnih medija zakonska formulacija, koja čak i na mađarskom zvuči nespretno, znači da žene prije zahvata prekida trudnoće moraju slušati otkucaje srca embriona. Uredba stupa na snagu u četvrtak.

U Mađarskoj postoji ograničeno vrijeme za izvođenje pobačaja. Žene smiju prekinuti trudnoću do 12. nedelje ako kažu da prolaze kroz ličnu krizu.

Organizacije za obranu prava žena u Mađarskoj kažu da najnovije pooštrenje pravila samo povećava pritisak na žene koje su i bez toga u teškoj situaciji zbog neželjene trudnoće.

Ideju da se, kao uslov za prekid trudnoće postavi obvezno slušanje srčanih otkucaja fetusa, prvobitno je predložila ekstremno desno orijentirana stranka Mi Hazank (Naša domovina). Ta je grupacija prvi put ušla u parlament nakon izbora u aprilu prošle godine. Premda čini dio opozicije i dalje ima podršku provladinih medija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.