Kvir Montenegro: Institucije u Srbiji nespremne da zaštite LGBTIQ+ zajednicu

Kvir Montenegro: Institucije u Srbiji nespremne da zaštite LGBTIQ+ zajednicu

Kvir Montenegro je osudio današnju odluku srpske policije o zabrani EuroPride šetnje. Kako su kazali, EuroPride godinama zagovara jednaka prava LGBTIQ+ zajednice u Evropi i na taj način podržava osnovna ljudska prava i bori se protiv diskriminacije upućene LGBTIQ+ zajednici.

"Odluka srpske policije da zabrani EuroPride šetnju, koja je na vrijeme najavljena nadležnim institucijama u Srbiji, u bilo kom demokratskom društvu kosi se sa svim načelima poštovanja ljudskih prava i neustavna je, što je dosadašnja praksa više puta pokazala. Dugo najavljivani EuroPride i sama odluka srpske policije da zabrani isti, implicira na nespremnost institucija Srbije da zaštiti Ustavom zagarantovana prava svih građana i građanki Srbije i podrži vrijednosti kojima teže moderna i razvijena društva“, saopšteno je iz Kvira.. 

Kako ističu, pravo na održavanje Prajda garantovano od strane Evropskog suda za ljudska prava kao osnovno ljudsko pravo i da svaki pokušaj zabrane Prajda predstavlja kršenje članova 11, 13 i 14 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koju je Srbija ratifikovala kao članica Savjeta Evrope.

"Smatramo da u sekularnoj državi, kako stoji u Ustavu Republike Srbije, uplitanje i podržavanje bilo koje vjerske organizacije od strane zvaničnika, političara i institucija, jako je opasno po cjelokupno društvo, a ne samo po LGBTIQ+ zajednicu. Posebno nas je razočaralo to da LGBTIQ+ zajednicu u ovom zaista teškom trenutku nije podržala ni premijerka Ana Brnabić, i na taj način pokazala svoju privilegiju da poziciju moći iskoristi samo za svoje lične potrebe kao javno autovana lezbejka“, navodi se u saopštenju. 

S tim u vezi, dodaju oni, njeno postupanje pokazuje apsolutan krah jednog sistema gdje veliki broj građana i građanki iz LGBTIQ+ zajednice svakodnevno trpi nasilje svih oblika, a premijerka koja bi trebala da ima naročit senzibilitet za svoju zajednicu isto je okrenula leđa i dozvolila da se njihova prava krše po ko zna koji put.

"Ovim putem Kvir Montenegro svim članovima, organizatorima i volonterima EuroPride-a koji mjesecima rade na pripremama istog daju i šalju punu podršku u nadi da će se izboriti da zakazani Prajd prođe bez incidenata, pokazati vrijednosti Prajda koje su u suštini slavljenje različitosti, podrška i ljubav“, zaključuju u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.