Bečić - Neđešiju: Odrekli smo se najprestižnijih funkcija u državi radi lakšeg dogovora partija pobjednica izbora
Foto: Demokratska Crna Gora

Bečić - Neđešiju: Odrekli smo se najprestižnijih funkcija u državi radi lakšeg dogovora partija pobjednica izbora

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić susreo se sa Jožefom Neđešijem (Négyesi József), ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori.

Sastanak je bio prilika da se Bečić zahvali prijateljskoj zemlji, koja nikada nije krila svoju svesrdnu i kontinuiranu podršku Crnoj Gori u procesu evropskih i evro-atlantskih integracija.

On je istakao da su Demokrate jedna od rijetkih partija koja od svog postojanja do danas, čvrsto, iskreno i istinski promovišu evropske vrijednosti, sa fokusom na izgradnji jakih, transparenih i pouzdanih državnih institucija.

"Riješeni smo  da se suočimo i izborimo sa kriminalom i korupcijom koja razara naše društvo, i obezbijedimo vladavinu prava, mira i stabilnosti zarad evropske budućnosti Crne Gore i sigurnosti naših građana".

“Mi smo organizovana i jaka, građanska, evropska i evro-atlantska partija koja je potvrdila svojim djelovanjem u proteklom periodu, bez obzira da li je bila dio vlasti ili opozicije – da je naša najveća vrijednost sloboda donošenja samostalnih, racionalnih odluka, van centara moći i uticaja domaćih i regionalnih autokrata, ovih ili onih klanova. Mi račune podnosimo samo građanima Crne Gore. Tako je bilo, tako će biti uvijek, jer slobodan čovjek nema cijenu, ne može se usloviti niti kupiti. Budućnost naših građana ne smije nikome služiti kao plijen za interesno potkusurivanje određenih lutajućih grupacija bez vizije i cilja. Previše smo vremena izgubili da bi dopustili pojedinicima da ga po drugi put poklanjaju DPS-u planiranjem nekog eksperimenta koji nije proistekao iz slobodne volje građana Crne Gore, a ta slobodna volja, osim što je 30. avgusta nakon 30 godina rekla da želi promjene – u čak 80% procenata vidi Crnu Goru kao prvu narednu čnanicu EU. To je istorijska podrška, to je put koji žele građani – a mi smo tu da taj put maksimalno olakšamo i ubrzamo”.

Bečić je naglasio da će proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji ostati prioritet i nove – stare većine od 30. avgusta čiji će fokus biti na rješavanju ključnih problema koji ne izazivaju podjele u društvu, uz još intenzivniju posvećenost evropskim integracijama koja je po ocjenama mnogih analitičara, kako sa domaćih, tako i inostranih adresa, doživjela određeni stepen stagnacije u proteklom periodu. Istakao je da Crnu Goru očekuju brojni izazovi, ali i iskazao uvjerenje da će se svi politički subjekti izdignuti iznad pojedinačnih partijskih interesa.

“Zato smo prvi koji su istupili odričući se najprestižnijih funkcija u državi koje nam po volji građana pripadaju, željeći da pokažemo koliko nam je važno da se dogovor postigne i da nova 44. Vlada što prije krene u realizaciju svoje evropske agende."

Ambasador Neđeši je kazao da će Crna Gora i dalje imati partnersku i prijateljsku podršku Mađarske na putu ka Evropskoj uniji.

On je izrazio očekivanje da će Crna Gora biti prva sljedeća članica evropske porodice i istakao da je za Mađarsku od velike važnosti da zemlje Zapadnog Balkana budu dio Unije. 

Ocijenio je da je dalje djelovanje Demokrata jako važno za evropsku perspektivu Crne Gore i izrazio zadovoljstvo zbog kontinuiranog i značajnog doprinosa tom procesu.

Pored predsjednika Demokrata, Alekse Bečića, sastanku je prisustvovao i generalni sekretar, Boris Bogdanović.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.